Pregovarači EP za drugoročni proračun EU-a

Krajnje je vrijeme da započnu pregovori s Vijećem o VFO-u, bez odgode, poručili su članovi pregovaračkog tima EP-a za dugoročni proračun EU-a i reformu vlastitih sredstava.
Šest članova pregovaračkog tima za višegodišnji financijski okvir i vlastita sredstva komentiralo je prijedloge Komisije za revidirani VFO i plan oporavka predstavljen u srijedu na izvanrednoj plenarnoj sjednici:

„Pažljivo ćemo procijeniti paket prijedloga koji je danas predstavila Europska komisija. Pozdravljamo pojačanje trenutnog VFO-a u 2020. godini i značajno zaduživanje, oboje je prijeko potrebno.

Današnji prijedlozi Komisije važan su korak. Stoga izražavamo žaljenje što je Komisija smanjila svoj izvorni prijedlog VFO-a, čime se udaljila od stajališta Parlamenta i približila prijedlogu predsjednika Europskog vijeća iz veljače ove godine. Nakon faze oporavka, mogli bismo se naći u situaciji oslabljenog proračuna koji sprječava EU da ulaže u svoju zajedničku budućnost – primjerice u području klime i digitalne transformacije – čineći je ranjivijom za daljnje krize.

Parlament se slaže s mišljenjem da će se plan oporavka usmjeriti kroz VFO te da mora biti ugrađen u reformirani sustav vlastitih sredstava. Ali, nemojmo donositi kratkoročna rješenja nauštrb dugoročnih: strategija oporavka ne bi se trebala financirati na štetu temeljnog VFO-a i njegovih širih ciljeva, koji su uslijed pandemije COVID-19 postali relevantnijim nego ikad prije. Nadalje, svaki novi proračunski alat mora osigurati sudjelovanje Parlamenta i metodu zajednice za jačanje demokratskog nadzora, transparentnosti i odgovornosti.

Međutim, izražavamo zabrinutost zbog budućeg duga i načina njegova vraćanja u budućnosti. Parlament se slaže s općim pristupom da se dugoročna otplata zajma treba financirati novim, izvornim vlastitim sredstvima kako bi se naše potrebe financirale europskim, a ne više nacionalnim sredstvima, a time i izbjegle nove podjele između neto uplatitelja i neto primatelja. Međutim, izražavamo žaljenje što Komisija samo predlaže izbor mogućih izvora prihoda, a ne podnosi konkretne zakonodavne inicijative za nova vlastita sredstva kako je to zatražio Parlament, a koje bi od 2021. imale i neposredne ekonomske i političke koristi. Parlament podsjeća na to da je njegov pristanak uvjetovan uvođenjem novih vlastitih sredstava bez daljnjeg odgađanja.

Parlament mora dati suglasnost za svaki novi VFO, i spreman je to učiniti ako će konačni dogovor uključivati glavne prioritete i osigurati stvarno sudjelovanje Parlamenta. Pozivamo Vijeće da konstruktivno surađuje s Parlamentom na poboljšanju prijedloga Komisije. Ako se dogovor ne postigne prije kraja godine, gornje granice za 2020. godinu automatski će se produžiti. Zbog toga je Parlament službeno zatražio da Komisija predstavi rezervni plan za VFO kako bi se otklonio svaki rizik od prekida ili neuređenog produženja. Rezervni plan temeljen na gornjim granicama za 2020. godinu doista bi mogao pružiti bolju osnovu za oporavak Europske unije nego zakašnjeli i neadekvatan VFO.

Od studenog 2018. opetovano izražavamo spremnost na suradnju s Vijećem oko VFO-a i reforme vlastitih sredstava, ali bezuspješno. S obzirom na hitnost situacije, krajnje je vrijeme da se ti pregovori započnu, bez daljnjeg odgađanja.”

Pregovarački tim EP-a za sljedeći dugoročni proračun EU-a i reformu vlastitih sredstava

 Johan Van Overtveldt (ECR, Belgija), predsjednik Odbora za proračune

Jan Olbrycht (EPP, Poljska), suizvjestitelj za VFO

Margarida Marques (S&D, Portugal), suizvjestiteljica za VFO

José Manuel Fernandes (EPP, Portugal), suizvjestitelj za vlastita sredstva

Valérie Hayer (Renew, Francuska), suizvjestitlejica za vlastita sredstva

Rasmus Andresen (Zeleni/EFA, Njemačka)

Pratite ih naTwitteruhttps://twitter.com/EP_Budgets/lists/mff-negotiation-team

Prethodna objava
Koronavirus: Internetske platforme nakon poziva Komisije uklanjaju milijune zavaravajućih oglasa
Sljedeća objava
Budućnost EU-a: Zastupnici većinom pozdravili Komisijin prijedlog za paket oporavka  
Izbornik