Koronavirus: Komisija aktivira sva svoja sredstva kako bi zaštitila živote i izvore prihoda

U ovoj teškoj krizi na prvom je mjestu spašavanje života i osiguravanje izvora prihoda. Komisija dodatno pojačava svoj odgovor te predlaže uspostavu instrumenta solidarnosti pod nazivom SURE u vrijednosti od 100 milijardi eura za osiguravanje primanja radnika i pomoć poduzećima da prebrode krizu. Također predlaže da se sva raspoloživa sredstva iz strukturnih fondova preusmjere na suzbijanje koronavirusa.

Predsjednica von der Leyen izjavila je: U sadašnjoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa u obzir dolaze samo najsnažnije mjere. Moramo iskoristiti sve resurse koji su nam na raspolaganju. Svaki dostupan euro iz proračuna EU-a bit će preusmjeren na rješavanje krize, olabavit će se sva pravila kako bi se osigurao brz i učinkovit protok financijskih sredstava. Novim instrumentom solidarnosti aktivirat ćemo 100 milijardi eura kako bismo zadržali radna mjesta i osigurali nastavak rada poduzeća. U naporima za spašavanje života i zaštitu egzistencije udružujemo snage s državama članicama. To je europska solidarnost na djelu.

Potporu će dobiti i poljoprivrednici i ribari te najpotrebitiji. Sve navedene mjere temelje se na aktualnom proračunu EU-a i iz proračuna će iskoristiti sva dostupna sredstva. One pokazuju nužnost uspostave snažnog i fleksibilnog dugoročnog proračuna EU-a. Komisija će usmjeriti svoje napore na osiguravanje da EU može računati na snažan proračun kako bi ponovno stao na noge i krenuo putem oporavka. Priopćenje za medije dostupno je ovdje. Pitanja i odgovori o instrumentu SUREInstrumentu za hitnu potporu i Investicijskoj inicijativi plus kao odgovor na koronavirus dostupni su na internetu. Informativni članci o instrumentu SURE,  Investicijskoj inicijativi plus kao odgovor na koronavirus i  odgovoru EU-a na koronavirus također su dostupni na internetu.

Prethodna objava
COVID19 – Mjere Europske komisije
Sljedeća objava
Komisija i Europski investicijski fond omogućili da se s 8 milijardi eura financira 100 000 malih i srednjih poduzeća
Izbornik