Komisija i Europski investicijski fond omogućili da se s 8 milijardi eura financira 100 000 malih i srednjih poduzeća

Europska komisija osigurala je milijardu eura iz Europskog fonda za strateška ulaganja kao jamstvo za Europski investicijski fond (EIF). To će EIF-u omogućiti da izda posebna jamstva kojima će banke i druge davatelje kredita potaknuti da osiguraju likvidna sredstva za najmanje 100 000 europskih MSP-ova i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije koji su pogođeni gospodarskim posljedicama pandemije koronavirusa, a ukupni iznos financiranja procjenjuje se na 8 milijardi eura.

Mjerom koja je danas objavljena provedena je namjera Komisije da hitno pomogne najteže pogođenim MSP-ovima kako je navedeno u Komunikaciji Komisije od 13. ožujka, a sredstva će se moći isplaćivati već u travnju.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je: Poduzeća u cijeloj Europi u teškoj su situaciji. EU brzo reagira kako bi ublažio posljedice aktualne krize te pomogao malim i srednjim poduzećima, koja su posebno osjetljiva. Komisija i Europski investicijski fond danas su omogućili da se europskim MSP-ovima zahvaćenima pandemijom koronavirusa brzo isplate gotovinska sredstva u ukupnom iznosu od 8 milijardi eura.  Sredstva će se početi isplaćivati već ovaj mjesec preko lokalnih banaka i davatelja kredita kako bi se pomoglo najteže pogođenima.

Na temelju današnjeg poziva na iskaz interesa financijski posrednici koji već imaju sporazume s EIF-om u okviru navedenih instrumenata COSME-a i InnovFina nova će jamstva moći iskoristiti odmah po podnošenju zahtjeva.

Ostali financijski posrednici jamstva će moći iskoristiti nakon što prođu vrlo kratak postupak prijave. MSP-ovi će zajmove moći zatražiti izravno od lokalnih banaka i davatelja kredita koji sudjeluju u tom programu, a njihov popis bit će dostupan na internetskoj stranici www.access2finance.eu. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Prethodna objava
Koronavirus: Komisija aktivira sva svoja sredstva kako bi zaštitila živote i izvore prihoda
Sljedeća objava
Komisija pokreće natječaj za mlade novinare
Izbornik