Koronavirus: medicinski timovi EU-a poslani u Italiju

Tim europskih liječnika i medicinskih sestara iz Rumunjske i Norveške je putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu hitno upućen u Milano i Bergamo da pomogne talijanskom medicinskom osoblju u borbi protiv koronavirusa. I Austrija je u sklopu tog mehanizma Italiji ponudila više od 3000 litara dezinficijensa. Komisija će koordinirati i sufinancirati tu europsku pomoć.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: Medicinske sestre i tehničari, liječnice i liječnici koji su napustili svoje domove kako bi pomogli kolegama u drugim državama članicama pravo su oličenje europske solidarnosti. Cijela Europa ponosna je na vas. Komisija poduzima sve što može kako bi pomogla Italiji i svim našim državama članicama u ovim teškim trenucima.

Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje kriznim situacijama, izjavio je: Zahvaljujem Rumunjskoj, Norveškoj i Austriji za pomoć koju su pružile Italiji u vremenima koja su teška za cijelu Europu. To je europska solidarnost na djelu. EU-ov Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije danonoćno surađuje sa svim državama članicama kako bi se pomoć usmjerila tamo gdje je najpotrebnija.

Italija je za mapiranje zdravstvenih objekata i javnih prostora aktivirala i EU-ov satelitski sustav Copernicus. Jučer je putem EU-ova Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije dobila i pošiljku osobne zaštitne opreme. Nekoliko država članica EU-a također je u Italiju poslalo zaštitnu opremu, kao što su maske, zaštitna odjeća i respiratori te primilo talijanske pacijente na liječenje.

Dodatne informacije dostupne su na internetu u priopćenju za medije, kao i informativni članci o Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu i Centru za odgovor na krizne situacije. Izjave povjerenika Lenarčića dostupne su na kanalu EbS i na internetu.

Prethodna objava
Komisija je odobrila hrvatski program jamstava u iznosu od 790 milijuna eura za izvozna poduzeća pogođena posljedicama pandemije koronavirusa
Sljedeća objava
Koronavirus: Komisija donijela Preporuku za izlazne strategije na temelju mobilnih podataka i aplikacija
Izbornik