Koronavirus: Smjernice EU-a za siguran povratak na radno mjesto

Kako osigurati zdravlje i sigurnost radnika koji se vraćaju na radno mjesto? To važno pitanje zaokuplja mnoge poslodavce dok zemlje EU-a planiraju ili provode strategije postupnog povratka na posao nakon krize uzrokovane koronavirusom. Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) u tu je svrhu danas izdala smjernice za povratak na posao.

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit izjavio je: Danas je više no ikad jasno da su zaštita i promicanje sigurnosti i zdravlja na radu iznimno važni za radnike, poduzeća, sustave socijalne zaštite i društvo u cjelini. U ovim smjernicama nalaze se odgovori na praktična pitanja poslodavaca, primjerice kako što više umanjiti rizik od zaraze koronavirusom na radnome mjestu, kako ažurirati procjenu rizika i kako se pobrinuti za radnike koji su se razboljeli. Smjernice će pomoći poslodavcima i poduzećima da organiziraju povratak na posao i daju praktične savjete svojim zaposlenicima.

Komisija pridaje veliku važnost tome kako osigurati da se radnici vrate u sigurno i zdravo radno okruženje. Danas izdane smjernice stoga su važan doprinos EU-a u ovom osjetljivom razdoblju. One sadržavaju poveznice na nacionalne informacije za pojedine sektore i zanimanja, a obuhvaćaju nekoliko područja:

  • procjenu rizika i odgovarajuće mjere
  • uključivanje radnika
  • brigu o radnicima koji su se razboljeli
  • planiranje i izvlačenje pouka za budućnost
  • praćenje informacija
  • informacije za pojedinačne sektore i zanimanja.

EU-OSHA je ove smjernice izradila u suradnji s Europskom komisijom, uz sudjelovanje trostranog Savjetodavnog odbora za sigurnost i zdravlje na radu te Odbora viših inspektora rada. Smjernice će se redovito ažurirati pouzdanim informacijama u skladu s razvojem situacije.

Više informacija o toj temi možete pronaći ovdje

Ostale vijesti iz Europske komisije možete pratiti na sljedećoj poveznici: Daily News.

Prethodna objava
Koronavirus: EU prikuplja dodatnu pomoć za zapadni Balkan
Sljedeća objava
Globalni odgovor na koronavirus: EU organizira prikupljanje sredstava
Izbornik