Moje pravo na obrazovanje i sudjelovanje

U slavonskobrodskom Centru mladih 10. 12. održana je aktivnost „Moje pravo na obrazovanje i sudjelovanje”, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava koji se svake godine obilježava 10. prosinca – u sjećanje na dan kada je 1948. godine potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. Tada je prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika. DOgađanje je organizirao Europe Direct Informacijski centar Slavonski Brod, u suradnji s Parlamentom mladih grada Slavonskoga Broda i Europskog doma.

– Danas smo ponovno okupili mlade aktivne sudionike Europskog doma koji sudjeluju u raznim projektima o kojima su ovdje imali prilike više govoriti. Ideja današnje aktivnosti bila je, prije svega, govoriti o ljudskim pravima, zbog čega smo pozvali dva živa svjedoka vremena prije donošenja deklaracije o ljudskim pravima kako bi nama mladima prenijeli svoju priču.- kazao je Tomislav Kaučić, iz Europskog doma Slavonski Brod, koji je jedan od organizatora aktivnosti u Centru mladih.

Sudionici spomenute aktivnosti bili su zastupnici Parlamenta mladih Grada Slavonskog Broda, jednog od prvih projekata slavonskobrodskog Europskog doma, koji su ujedno održali i sjednicu. Osim njih, sudjelovali su i predstavnici odgojno-obrazovnih institucija i savjeta mladih.

– Moja funkcija danas je vođenje sjednice, a njezina važnost je ukazati mladima kakva prava imamo, a koja se svejedno danas u svijetu i dalje krše, bez obzira na to što smo u 21. stoljeću. Proteklih godina u školi smo sudjelovali u Erasmus+ projektima, prilikom kojih smo posjetili Portugal, Leipzig, Sevilju, a ove godine planiramo ponovno u Portugal, ali i Sloveniju. – kazao je Ivan Nekić, učenik Srednje medicinske škole Slavonski Brod, predsjednik Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda i Županijskog vijeća učenika Brodsko-posavske županije, kazavši kako je njegova škola vrlo aktivna u projektima koji omogućavaju učenicima da ‘vide svijeta’ i steknu nova znanja i iskustva.

U tim projektima mobilnosti važan naglasak je na aktivnom korištenju stranog jezika.

– Učenici nemaju drugog izbora nego govoriti strani jezik, ali njihove povratne informacije su jako pozitivne. Želimo danas predstaviti ono što radimo jer to činimo kvalitetno, a dokaz tome je Povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Dakako, iz godine u godinu se trudimo biti kvalitetniji, povećati broj učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja za sudjelovanje u projektima mobilnosti. U školi se trudimo poučavati učenike kako biti tolerantan i prihvatiti druge pa su upravo ti programi, gdje su oni u novoj okolini, jako dobra praksa za to. – rekla je Jadranka Junačko, diplomirana knjižničarka i ujedno jedna od Erasmus+ koordinatorica Tehničke škole Slavonski Brod, čija je učenica, Ivana Anđelić, danas ispričala o svom iskustvu u Finskoj.

Osim nje, o svom iskustvu govorio je i učenik Srednje medicinske škole, Šimo Šimić, pozvavši sve mlade da se i oni priključe u projekte koji im omogućavaju da posjete mjesta izvan granica Lijepe Naše.

– Sudjelovao sam u Erasmus+ projektu koji se održavao u Italiji, čija je tema bila sprječavanje mržnje među narodima i sprječavanje rasizma. Različitim aktivnostima pokušavali smo suzbiti rasizam i povezati se s drugim narodima, posjetili smo također lokalnu migrantsku školu. Preporučio bih svakome da se prijavi za takve i slične projekte jer smo, uz besplatan smještaj, stekli puno novih poznanstava s ljudima drugih nacija. – ispričao je Šimo Šimić, kazavši kako je Erasmus+ otkrio na jednoj od sjednici Parlamenta mladih Grada Slavonskog Broda.

Učenici su, dakle, tijekom provođenja projekta u drugoj zemlji, smješteni u obiteljima, a, osim toga, pokriveni su im svi troškovi- od avionskih karata, smještaja, troškova prakse, do samog džeparca za učenike koji se razlikuje ovisno o zemlji u koju odlaze, ali koji je, tvrde, dovoljan za razdoblje u kojem učenici tamo borave. Njihova dosadašnja iskustva su itekako pozitivna pa ne treba sumnjati kako će se ubuduće sve više mladih uključivati u takve i slične projekte mobilnosti.

Prethodna objava
Dijalog s građanima
Sljedeća objava
Predstavnici EDIC-a Slavonski Brod sudjelovali na panel raspravi Foruma mladih SDP-a Slavonski Brod “Should I Stay Or Should I Go?”
Izbornik