Od Boomera do Zoomera

Izvješće o održanim predavanjima i radionici
O pravu na informiranje i ovisnosti o internetu na Dan ljudskih prava u Mjesecu borbe protiv ovisnosti raspravljalo se na predavanju i raspravi Od Baby Boomersa do Z generacije, u okviru Konferencije o budućnosti Europe, u slavonskobrodskome Centru mladih 10. prosinca 2021. od 10.30 do 13 sati. Događanje je organizirano povodom obilježavanja Međunarodnoga dana ljudskih prava (10. prosinca) i Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studenog – 15. prosinca).

Europe Direct Slavonski Brod (EDIC) i Služba za zaštitu mentalnoga zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije organizirali su ovo događanje, usmjereno na ljudsko pravo na primjereno obrazovanje i informiranje te stjecanje digitalnih vještina mladih, ali istovremeno na mogućnost razvoja ovisnosti o internetu, „bihevioralnoj“ ovisnosti, koja je česta i gotovo neminovna u vremenu globalne javnozdravstvene krize uzrokovane korona pandemijom, uslijed koje se odgojnoobrazovni procesi već duže vrijeme odvijaju pretežito online.
Gđica Maja Kuzmić, predstavnica EDIC-a, u tematskome se predavanju Od Baby Boomersa do Z generacije osvrnula na karakteristike pripadnika 10 različitih generacija i izazove koji su pred njima. Termin generacija ima različita značenja, ali u sociološkom i demografskom smislu označava skupinu osoba koje su odrasle pod utjecajem sličnih društvenih i politčkih dešavanja te razvoja u tehnici i tehnologiji. U predstavljanju njihovih karatkeristika, posebice se osvrnula na njihov odnos prema vrstama tehnologijama I digitalnom svijetu, količini vremena koji su provodili uz računala I načinu na koji su organizirali svoje slobodno vrijeme.

“Današnji mladi prva su generacija digitalnih domorodaca. Rođeni su i odrasli s brzim internetom, pametnim telefonima, društvenim medijima i pristupom vijestima. Prema najnovijim istraživanjima – smatra se da će društvene mreže, tehnologija i internetsko nasilje imati najveći utjecaj na njihovu Z generaciju. Oni su rođeni u potpuno digitaliziranom okruženju. Zbog dostupnosti informacija od najranije dobi, neki se stručnjaci pribojavaju da će već sa sedam godina biti odrasla djeca. A što će se zbivati s Alpha generacijom, onima koji su rođeni nakon 2013., to nitko ne može do kraja pretpostaviti. Tehnologija će novoj generaciji biti ne samo alat, već će spontano biti integrirana kao dio njihova života”, zaključila je M. Kuzmić.
Pozvala je sudionike da o svim ovim izazovima digatalizacije svih djelatnosti informiraju na digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe, da predstave svoje aktivnosti I pitanja koja im se nameću.

Gđa Anja Ostopanj, predstavnica Informativnoga pravnog centra, govorila je o temeljnim ljudskim pravima te važnosti prepoznavanja i zaštite istih ne samo uoči obilježavanja Međunarodnoga dana ljudskih prava (10. prosinca). Ova je tema, kako kaže, osobito važna danas, u jeku migrantske krize i pandemije koronavirusa.

Drugi je dio događanja posvećen ne manje važnoj temi – upućivanju na mogućnost razvoja ovisnosti o internetu (ne samo) kod mladih, „bihevioralnoj“ ovisnosti, koja je česta i gotovo neminovna u vremenu globalne javnozdravstvene krize uzrokovane pandemijom. Gđa Tamara Brezičević, predstavnica Službe za zaštitu mentalnoga zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri Nastavnome zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, održala je predavanje Ovisnost o internetu. “Korištenje interneta postalo je dio svakodnevice bez koje većina nas svoj život ne može ni zamisliti. Koliko je internet potreban za normalno funkcioniranje društva najviše se potvrdilo u prvoj polovici ove godine, u vrijeme trajanja pandemije bolesti COVID-19. Zahvaljujući internetu mogli smo raditi, učiti, kupovati, rješavati administraciju i družiti se s obitelji i prijateljima. No, bez obzira na sve prednosti interneta, nikako se ne smiju ignorirati negativne posljedice uporabe interneta, među kojima je i ovisnost o internetu”, istaklnula je T. Brezićević. Upozorila je ovisnost o internetu, tj. pretjerano korištenje interneta, narušava fizičko i psihičko zdravlje pojedinca te dovodi do poteškoća u njegovom socijalnom funkcioniranju. Radi se o ponašanju koje u potpunosti može ovladati životom osobe jer internet postaje važniji od obitelji, prijatelja, posla ili obrazovanja, zbog čega osoba sve aktivnosti podređuje vremenu koje provodi na internetu. Stoga je mladima savjetovala da vremenski ograniče vrijeme kojw provode na Internetu.

G. Tomislav Goll, urednik Radija 92 FM, predstavio je Radioemisiju „Šiza kriza“ posvećenu mentalnom zdravlju i dobrobiti zajednice u Brodsko-posavskoj županiji koja se kontinuirano emitira na valovima neprofitnog Radija FM92, srijedom od 17 do 18 sati. U tom razdoblju, emisija je ugostila i veliki broj gostiju, stručnjaka i građana koji su podijelili svoja iskustva, savjete i znanja iz područja mentalnog zdravlja.
U okviru projekta provedena je i online anketa koja je pokazala koliko je tema mentalnog zdravlja važna za Brođane. Tako je jedan od odgovora na pitanje „Što je po vama mentalno zdravlje” glasio „Najvažnija vrijednost svakog pojedinca”. Građani su u anketi predlagali teme o kojima imaju potrebu više čuti i doznati u sljedećim emisijama. Očekivano, iskazana je potreba za boljim razumijevanjem pojava i stanja o kojima se i u javnosti sve češće govori – depresija, anksioznost, stres, strahovi, panika i dr.
“Kroz izuzetno širok raspon interesa građana anketa je otkrila koliko je pitanje mentalnog zdravlja, čak i ako toga nismo svjesni, presudno za našu svakodnevicu i prisutno u svim aspektima naših života. Brođani su tako predlagali pitanja o utjecaju koronakrize na mentalno zdravlje, očuvanju mentalnog zdravlja djece u školi, nošenju s lošim trenucima, utjecaju medija i društvenih mreža na mentalno zdravlje, stresnom poslovnom okruženju i mobbingu, sagorijevanju na poslu, komunikacijskim vještinama, pritiscima modernog doba i njihovom utjecaju na samopouzdanje i očekivanja, procesu žalovanja, brizi o sebi, nošenju s osjećajem nemira, mentalnom zdravlju samohranih roditelja, odnosima u obitelji, vezi između fizičkog i mentalnog zdravlja, sreći, ljubavi itd”, izdvojio je T. Goll I pozvao mlade da se uključe aktivno I radioemisiju ili da je srijedom slušaju uživo ili putem njihovog YouTube kanala.

U drugome dijelu predavanja učenice Gabrijela Karačić (3. c, EBŠ) i Gabriella Emanović (Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti) predstavile su svoje iskustvo Erasmus+ mobilnsti (u studenome o. g.) te projekt GO_PRO – programiranje, kodiranje i robotika. U nastavku projektnoga rada bit će organizirane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, tijekom kojih će sudionice mobilnosti, u ulozi voditeljica, s polaznicima podijeliti stečena znanja i vještine.

Lucija Opačak i Barbara Mirosavljević, učenice Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, i dobitnice financijske nagrade za idejno rješenje unaprjeđenja lokalne zajednice u okviru nacionalnoga programa UPSHIFT, predstavile su projektne aktivnosti u sklopu autorske Kampanje za očuvanje mentalnoga zdravlja građana.

Uslijedio je rad u skupinama, izrada i predstavljanje tematskih plakata te strukturirana rasprava mladih Ovisnost o internetu – istina ili mit?

Afirmativnu skupinu, koja je promišljala o dobrobitima interneta, vodila je naša Gabriela, a raspravu je moderirao Roberto Brekalo, predsjednik Parlamenta mladih Slavonskog Broda. U raspravi su sudjelovali učenici srednjih škola naše županije, predstavnici u Parlamentu mladih i njihovi zamjenici. Svrha rasprave je bila da mladih razmisle o izazovima – korisitma I nedostacima koje internet nudi, da na kraju rasprave u svojim skupinama mogu navesti i opisati prednosti i nedostatke („dobre i lose strane”) korištenja interneta; definirati ovisnost o internetu i opisati modalitete ovisnosti; nabrojati i pojasniti kriterije ovisnosti o internetu; navesti i opisati moguće nepoželjne posljedice pretjeranog korištenja interneta; nabrojati određene načine zaštite u virtualnom okruženju i umanjivanja potencijalnih negativnih posljedica. Kao prednosti korištenja interneta mladih su navodili: učenje i informiranje; razgovor s prijateljima, „virtualno druženje”; razmjena fotografija I dokumenta, nastavnog gradva; pomaganje osobama u nevolji (kroz razne „humnitatne akcije” na društvenim mrežama); zabava u vrijeme izolacije; povećana digitalna I medijska pismenost, obavljanje svakodnevnih aktivnosti; obavljanje školskih zadataka; organizacija putovanja (odabir destinacije, kupnja karata); e-građanin aplikacija; čuvanje Covid potvrde u digitalnom obliku itd.

Kao nedostatke naveli su: zanemarivanje psihofizičkog zdravlja, izbjegavanje zadravijih stilova života (kretanja na zraku, sporta), poremećeni odnosi s obitelji, velika anonimnost, računalne prijevare; negativan utjecaj na kognitivni razvoj (npr. labije pamćenje, teškoće koncentracije, smanjen vokabular); neprihvatljivi oblici ponašanja; rizična ponašanja; lažni profili; širenje lažnih informacija („fake-news”); elektroničko nasilje i zlostavljanje (ponižavanje, izoloranje, etiketiranje); ovisnost o internetu, društvenim mrežama I internetskoj pornografiji…

Kao mogući zaključak mogu poslužiti odgovori dani na pitanje: „Kako umanjiti rizike u virtualnom okruženju I spriječiti pojavu ovisnosti o internetu?”.
• Kada primijetimo da smo previše na internetu u svoje slobodno vrijeme te da pritom zanemarujemo neke svakodnevne aktivnosti, važno je pokušati smanjiti vrijeme na uređajima.
• Bolje je iskoristiti slobodno vrijeme u prirodi ili u nekim kreativnim aktivnostima umjesto na internetu.
• Važno je koristiti internet za unaprjeđenje svakodnevnog života (pogotovo u pandemijskim uvjetima, kad smo suočeni sa socijalnom distancom), a ne njime „zamijeniti” vlastite interese, hobije i društvo.
• Prijedlog je odrediti jedan dan (ili nekoliko dana) u tjednu kada nećemo koristiti računalo/mobitel.
Živimo u digitalnom svijetu u kojem će se uskoro sve ljudske djelatnosti digitalizirati. Trebamo sjecati digitalna znanja I vještine kako bismo mogli odgovoriti na portrebe ubrzanog razvoja svijeta koji nas okružuje. Jedno od osnovnih ljudskih prava je parvo na informiranje, ali svi moramo paziti da ne postanemo ovisni o internetskim sadržajima!
Analizirajmo I prepoznajamo najčešće motive i potrebe koje zadovoljavamo uz pomoć društvenih mreža. To nam može pomoći u tome da ih koristimo na zdrav(iji) način, odnosno da društvene mreže koristimo tako da uživamo u svim prednostima koje nam one pružaju, ali da se pritom brinemo o svojoj dobrobiti I dobrobiti drugih.

Predavanje I radionica je održana za članove Parlamenta mladih Slavonskog Broda, predstavnike srednjih slavonskobrodskih škola – učenike I nastavnike, članove savjeta mladih na gradskoj I županijskoj razini.
Broj sudionika: 30

Prethodna objava
Second Big Multinational Event “My Vote” in Austria
Sljedeća objava
EUROPSKA PODATKOVNA STRATEGIJA: ŠTO PARLAMENT ŽELI
Izbornik