Online Dijalog sa studentima – EUSolidarity na djelu za vrijeme pandemije coronavirusa”

U okviru e-Dana Europe Pravnog fakulteta u Osijeku, 15. svibnja 2020. održan je online Dijalog Ogniana Zlateva, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj sa studentima i ostalom zainteresiranom javnošću, pod nazivom: Europska solidarnost na djelu u vrijeme pandemije koronavirusom COVID-19.

U uvodnom dijelu događanja sudionike su pozdravili izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, v. d. dekana Pravnog fakulteta u Osijeku i Tomislav Barbarić, ravnatelj JU Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije.

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u svom je izlaganju govorio o mjerama i inicijativama koje je Europska unija poduzela i poduzima za pomoć zemljama članicama u zajedničkoj borbi protiv pandemije, očuvanju zdravlja europskih građana kao i gospodarstvu, o borbi protiv dezinformacija te o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru.

Nakon uvodnog izlaganja, sudionici su imali priliku g. Zlatevu postavljati pitanja, a neka od njih su o ulozi medija u pandemiji i jesu li utjecali na postupanje država članica te o tome može li EU donijeti uredbu za ujednačavanje postupanja država članica u kriznim situacijama. Među brojnim sudionicima Dijaloga – studenti, učenici, predstavnici organizacija i institucija, sudjelovali su i predstavnici informacijskih centara Europe Direct Slavonski Brod i Europe Direct Pula.

Moderatorice dijaloga bile su doc. dr. sc. Dunja Duić, v. d. prodekanica za znanost, međunarodnu suradnju i poslijediplomske studije, Ljiljana Siber, Europski dokumentacijski centar/Knjižnica Pravnog fakulteta u Osijeku i Brigita Ivoševac, Informacijski centar Europe Direct Osijek/JU ŽRA OBŽ.

Partneri u organizaciji Dijaloga Ogniana Zlateva, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj sa studentima su Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Katedra za ustavno i europsko pravo i Knjižnica-Europski dokumentacijski centar PRAVOS,  Studentski zbor PRAVOS i Informacijski centar Europe Direct Osijek u suradnji s Informacijskim centrom Europe Direct Slavonski Brod.

 

Nakon Dijaloga, s početkom u 15:00 sati, održan je online EU KVIZ za mlade u organizaciji Studentskog zbora PRAVOS, Europskog dokumentacijskog centra/Knjižnica Pravnog fakulteta u Osijeku i Informacijskog centra Europe Direct Osijek. Sudionike su na početku pozdravili izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević, v. d. dekana Pravnog fakulteta u Osijeku,  Ljiljana Siber, Europski dokumentacijski centar/Knjižnica Pravnog fakulteta u Osijeku i Brigita Ivoševac, Informacijski centar Europe Direct Osijek. EU KVIZ je moderirala Veronika Sudar, predsjednica studentskog zbora PRAVOS.  Za najuspješnije kvizaše pripremljene su nagrade – knjige u izdanju Pravnog fakulteta u Osijeku i promotivni materijal EDIC-a Osijek. Za ostale sudionike kviza također su pripremljene simbolične nagrade u vidu promotivnih materijala.

Nakon uvodnog izlaganja, sudionici su imali priliku postaviti pitanja,a neka od njih su:

From tunjica to Everyone:  01:53 PM

Ako vam je tako lakše, molim vas da napišete svoja pitanja ovdje.

❓ Što mislite o ulozi medija u pandemiji? Jesu li utjecali na postupanje država članica?

💬 Neki mediji, kao i neke od država članica, nisu postupali odgovorno, a vrijeme krize je najbolji pokazatelj za to.

❓ Može li EU donijeti uredbu za ujednačavanje postupanje država članica u kriznim situacijama?

💬 Postoji mehanizam EU-a za brzi odgovor na situacije prirodne katastrofe – #rescEU. Pridržavanje dogovora članica treba biti zajednička kompetencija.

❓ Može li nedostatak solidarnosti, primjerice kod migratske krize, utjecati na opstanak EU-a?

💬 Solidarnost tada nije najbolje pokazana. Još nismo u poziciji usvajanja novih zakona. Iz ovog ili onog razloga neke članice ne slažu se u vezi toga.

From Tena Jukić to Everyone:  01:53 PM

Je li pitanje nacionalne sigurnosti i javnog zdravlja prioritet u odnosu na solidarnost među državama članicama, odnosno mogu li države članice odbiti biti solidarne pod izgovorom nacionalne sigurnosti i javnog zdravlja?

From Anamaria Mišić to Everyone:  01:54 PM

Je li ograničavanje sloboda, poput slobode kretanja, na nacionalnoj razini u suprotnosti s europskim standardima zaštite ljudskih prava?

From Mihaela Mokos to Everyone:  01:56 PM

Da li je u planu u pregovorima o budžetu EU za narednih 7 godina stvaranje fonda koji bi osim ovog koji je već napravljen mogao pomoći državama zbog posljedica ove pandemije,odnosno služiti kao fond za pomoć u nekoj novoj sličnoj krizi?

From Leon Mihelčić to Everyone:  01:57 PM

The disappointment caused by a lack of action from the EU is usually followed by the disappointment caused by a concern that the EU is compromising the sovereignty of individual member states. Can both sides be accommodated, are there more ways in which the EU can act without requiring jurisdiction ove

Da li EU ima u svojim protokolarnim postupanjima Hodogram za zemlje članice u kriznim situacijama poput pandemije ili u slučaju prirodnih katastrofa kako i na koji način postupati s osobama koji imaju senzorička ili tjelesna oštećenja ili se ta briga ipak spušta na nacionalnu razinu. Govorim o stanovništvu koji žive same u zemljama članicama?r more things?

From Marko Pekčec to Everyone:  02:04 PM

I’d like to add up a question on Leon’s. Is the EU too centralized and distant from its citizens? Especially how the Commission is formed.

From Hrvoje Lacović to Everyone:  02:06 PM

How did the pandemic affect EU talks with Great Britain about future relations, and trade agreeement, also, was GB included in some way in the collective measures taken in fight against the coronavirus, or vice versa did they ask for help from the EU?

Što mislite o ulozi medija u pandemiji? i jesu li utjecali na postupanje drzava clanica?

 

Prethodna objava
Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije: potrebne su odlučne mjere za borbu protiv diskriminacije
Sljedeća objava
Potrebni su dodatni napori za potpuno prenošenje pravila EU-a o pravima žrtava i europskom nalogu za zaštitu
Izbornik