Otvorenje međunarodne izložebe likovnih dječjih radova

Govor predsjednice Povjerenstva za odabir radova Snježane Kauzlarić, diplomirane profesorice povijesti umjetnosti

Pozdravljam sve prisutne i one koji nas prate putem medija!

Ove godine imala sam drugi put čast biti djelom Povjerenstava za izbor najboljih likovnih radova na međunarodnom likovnom natječaju DJEČJA SOLIDARNOST I HUMANOST. U tom časnom ali i vrlo odgovornom zadatku  sudjelovale su i kolegice Ivana Krešić,  nastavnica Likovne kulture u OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ i kolegica Maja Kuzmić, profesorica hrvatskog jezika predstavnica Europe Direct Informacijski centar Slavonski Brod.  Zašto odgovornom?

U jedan likovni uradak stane cijeli jedan svijet misli i osjećaja pa i stavova. Ako taj svijet izađe iz maštovitih glavica koje su stare tek četiri, pet, šest, sedam godina procijeniti ga, kategorizirati ga i potom staviti na hrpu izabranih, odloženih ili  onih „između“ je zaista vrlo zahtijevan zadatak.

Kad se suočite još s brojem od 270 uradaka  i kad jedva nađete mjesto na koje možete stupiti nogom kad ih sve stavite na pod jer jedino pod trpi pogled na toliko količinu  radova i omogućuje komparaciju, ipak zaboravite na trenutak da ste odrasla osoba i doslovno dogodi se uranjanje u boju, liniju, plohu.

Zadane teme predstavljale bi problem i starijem uzrastu za predstaviti ih u likovnom izričaju.

Nabrojat ću ih:

Solidarnost i humanost među djecom – što je to?

Dok nisam mogao/la u vrtić/školu, vrijeme sam provodio/la…

Bliskost na daljinu

Briga o drugima moguća u izolaciji

Zajedničke europske vrijednosti – suradnja, obzirnost i sućutnost

Moja obitelj – uvijek će biti tu za mene i ja za njih

Najdječje humano djelo

Vjerujem u ljepšu europsku budućnost

Ipak 270 djece hrabro se suočilo s izazovom koji se pretočio u erupciju kreativnosti, vedrine i duhovitosti. Kao i uvijek dječju radost i maštu nikakve čudne okolnosti ne mogu utišati.

Pristiglo je mnoštvo crteža s prikazom obitelji, potom radovi u kojima dominira naracija jer su djeca ispričala priču o svojom životu u vremenu epidemije, neki u obliku stripa, a neki u obliku vinjete – likovne dosjetke. Obitelj i prijatelji su najčešći stanovnici na bijelom papiru. Ne jednom smo se nasmijali  pozicioniranju  točki i linija u oblikovanju likova na osnovu kojih se lako mogao definirati karakter ukućana. Prijatelji su tu kako bi se jele zajedno kokice ili pomoglo vezati vezice. Često su duhoviti motivi znali odvući pozornost  i na trenutak oživjeti prostoriju Informacijskog centra ispunjenu prepunom prisutnošću mama i tata, baka, prijatelja…

No, kako su to mali veliki likovnjaci, budući slikari, kipari, grafičari, dizajneri, arhitekti namjera Povjerenstva je da im pomogne na tom putu te da i ovog puta  uče također na odlukama odraslih. Izabrani radovi koji su nagrađeni  i ovi selektirani za izložbu imaju namjeru ne samo poručiti da su najbolji u svojim kategorijama već poručuju da na likovnom radu trebala bi vladati boja i linija. Da, istina, imamo i jedan rad koji je crtež i  čiji je autor jedan mali Brođanin u kategoriji radova razredne nastave. Taj rad se ističe po bogatstvu rastera, čistoći i profinjenosti likovnih znakova i vrlo vještoj zrcalnoj simetriji. Bogat je ritmom umnažanja zareza, krivulja, spiralnih i kružnih oblika u raskošnim varijacijama.

Pogledajte nagrađene radove u kategoriji predškolskog uzrasta! Prvonagrađeni pršti srećom široko raširenih ruku i otkriva u naslikanoj dugi slikarsku sanjalicu. U drugonagrađenom djevojčica u iskoraku rukama ponavlja oblik Sunca. U susretu ruku i Sunca ugnijezdilo se srce. Iako su deskriptivne, boje vladaju u izazovnoj tehnici akvarela. Trećenagrađen rad je Sonjina „Bliskost na daljinu“ koja sadrži duboku likovnu mudrost djeteta njezine dobi. Pogledajte tu gradaciju u veličinama nebodera! Njihova linearna skraćenja govore o vrlo oštrom oku koji već u ovoj dobi nazire linearnu perspektivu, ali emotivno  se odlučuje u skladu s godinama za prevaljanu pa se neboderi poput latica cvijeta rastvaraju uz dijagonalno postavljenu cestu i poliježu. Vrhunac u radu – čin njegove „dramske radnje“ svakako su šarene linije – krivulje koje su poput  energetskih valova te su uz  pošiljatelja  kraćih amplituda dok su prema primatelju  šire. U usporedbi primatelja i pošiljatelja Sonja opet vlada svijetom oko sebe jer točno predstavlja pošiljatelja većim, a primatelja manjim. Tema je Bliskost na daljinu. Ovih proteklih mjeseci svi  smo bili povezani upravo nevidljivim vezama, elektromagnetskim valovima koji su prenosili naše misli, naše brige, naša nadanja.. Ovaj trećenagrađeni rad simbol je naše povezanosti u doba epidemije.

Ako se vratimo što je to što nas je držalo na okupu svakako ćemo reći: OBITELJ! Zajedništvo u radnjama u vremenu i u prostoru ili samo i dovoljno postajanje  jednih uz druge bojalo je naše dane. Martinin prvo nagrađen rad u kategoriji razredne nastave svojom paletom boja, njihovim kontrastima, pokušajem vjernog prikaza trodimenzionalnog prostora, složenom kompozicijom koja vodi pogled u krug, ali i dijagonalom  te neutralizira naizgled jednostavan frontalan i reprezentativan prikaz obitelji glasno viče: „Ovdje vlada ljubav!“ Trećenagrađen Lanin rad istu emociju prenosi sada iz interijera u eksterijer koji ne samo da ugošćuje obitelj već i prijatelje i kućne ljubimce u beskrajnoj ljetnoj igri. Imamo posla s pravom slikaricom pričalicom koja nam ima toliko toga za reći da je  i ovaj veliki format papira premalen za nju.

Izdvojili smo posebnu kategoriju radova koji su nas duboko dirnuli suosjećanjem i brigom za druge.

Prvonagrađen rad dolazi iz  Bugarske i motiv mu je odlazak bolesnima u bolnicu. Drugonagrađen rad priča priču o djeci iz Velike Britanije koja su na liječenju u jednoj zagrebačkoj bolnici. Liječi ih majka male likovnjakinje koja donosi atmosferu bolnice u nepodnošljivoj svjetlosti koja nemilosrdno isijava iz svjetiljki, ali i simbole domovine na zidu bolesničke sobe kako bi se malim bolesnicima olakšao boravak. Trećenagrađen rad dolazi iz našeg Zagreba ranjenog nedavnim potresom.  Premda je trećenagrađen ovaj rad pršti entuzijazmom i vjerom u oporavak i u bolje sutra.

Ovo je bio samo mali osvrt na dopušteni ulazak kroz boju i  liniju u devet  malih svjetova, a imali smo ih još 261. Shvaćate li sada koliko nam je bilo teško, ali istovremeno i koliko smo sretni što nam je bilo dopušteno otkriti ih i razumjeti.

Pozivamo vas da i vi budete  njihovi istraživači kako na ovoj izložbi u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu kojoj zahvaljujemo na ustupljenom prostoru tako i na virtualnoj izložbi na fb stranici  Europe Direct Informacijski centar Slavonski Brod.

Nadamo se da ćete pronaći onaj najvažniji ključ koji otvara sva vrata, a to je uvijek i uvijek samo ljubav!

Proglašavam izložbu otvorenom!

 

Prethodna objava
Šumski požari: Komisija povećava flotu rescEU-a
Sljedeća objava
Ususret novom europskom sustavu za postdiplomske studije
Izbornik