Šumski požari: Komisija povećava flotu rescEU-a

Kako bi se pripremio za šumske požare tijekom predstojećeg ljeta, EU dodatno povećava flotu zrakoplova za gašenje požara u okviru sustava rescEU. Švedska vlada uz financiranje EU-a kupuje dodatna 2 zrakoplova i time će rescEU ovo ljeto na raspolaganju imati ukupno 13 zrakoplova i 6 helikoptera.

Povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič izjavio je: Šumski požari mogu započeti u bilo kojem trenutku, a klimatske promjene povećale su područje koje mogu zahvatiti. Ovog ljeta moramo biti spremni. Zahvaljujem našim švedskim prijateljima koji snažno doprinose borbi protiv požara. Vrlo sam ponosan što je naša europska flota za gašenje šumskih požara na najbolji mogući način pripremljena za ovogodišnju sezonu požara.

 EU ulaže u sedam država članica koje zrakoplove i helikoptere koriste u suradnji sa sustavom rescEU i koji se mogu lako rasporediti u druge zemlje kada je to potrebno. Flota za gašenje požara rescEU-a sastoji se od 2 zrakoplova za gašenje požara iz Hrvatske, 2 zrakoplova s Cipra, 1 zrakoplova iz Francuske, 2 zrakoplova iz Grčke, 2 zrakoplova iz Italije, 2 zrakoplova iz Španjolske, 2 zrakoplova i 6 helikoptera za gašenje požara iz Švedske.

Prethodna objava
Globalni odgovor na koronavirus: Europska komisija donirat će 300 milijuna eura Savezu za cjepiva Gavi
Sljedeća objava
Otvorenje međunarodne izložebe likovnih dječjih radova
Izbornik