Obilježavanje Međunarodnog dana žena na plenarnoj sjednici EP, 8. ožujka 2021.

Premijerka Novog Zelanda, potpredsjednica SAD-a, predsjednik Europskog parlamenta i predsjednica Komisije odali su počast ženama koje se na prvoj liniji suočavaju s krizom COVID-19.

Neposredno prije otvaranja plenarne sjednice, Parlament je obilježio Međunarodni dan žena , usredotočivši se na osnaživanje žena i vodstvo koje su iskazale tijekom pandemije bolesti COVID-19.

U uvodnom govoru predsjednik EP-a David Sassoli je rekao: „Zbog pandemije postoji rizik da budu izbrisana desetljeća postignuća europskih žena u borbi za pravo na rad, podjelu poslova kod kuće, na samostalnost i na donošenje vlastitih odluka.“  Govoreći o razlikama u plaćama, predsjednik je istaknuo: „Žene u Europi zarađuju u prosjeku 14,1 % manje od muškaraca. To je neprihvatljivo. Prijedlog Komisije o obvezujućim mjerama transparentnosti plaća bit će ključan u našem radu.” Predsjednik Sassoli na koncu je pozvao sve države članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju, a EU da nasilje nad ženama proglasi kaznenim djelom diljem Europe.

U snimljenoj videoporuci premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern naglasila je da je COVID-19 pogoršao strukturne nejednakosti između žena i muškaraca. „Samo potpunim i smislenim uključivanjem žena na vodećim položajima na svim razinama možemo osigurati da naši odgovori na pandemiju zadovoljavaju potrebe svih građana”, rekla je. „Dok gledamo na sljedeću godinu, svi znamo da će biti teško. Mi ćemo se, kao čelnici, naći na ispitu, ali moramo se oduprijeti lažnim obećanjima i iskušenjima protekcionizma i nacionalizma pri oporavku od bolesti COVID-19. Moramo učiniti više i kako bismo poduprli poduzeća koje vode žene, da i ona budu uključena u oporavak, kako bi spremnije iskusila koristi od trgovine.”

U svojoj snimljenoj videoporuci, prva žena na položaju potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris, usredotočila se na brojne izazove s kojima se žene suočavaju tijekom krize. „Moramo osigurati sigurnost žena kod kuće i u svakoj zajednici. Moramo se na radnom mjestu prema njima odnositi s dostojanstvom i uspostaviti potrebne strukture kako bi mogle oboje: i brinuti o svojim obiteljima i biti uspješne na poslu. Naposljetku, moramo ženama dati ravnopravan glas u donošenju odluka jer je to ključno za slobodne i pravedne demokracije. To nije samo čin dobre volje, to je pokazatelj snage. Ako izgradimo svijet koji je i po mjeri žena, naši će narodi biti sigurniji, jači i napredniji.”

Kamala Harris komentirala je i budućnost odnosa EU-a i SAD-a: „Predsjednik Biden i ja veselimo se suradnji sa zastupnicima u ovom parlamentu na jačanju transatlantskog saveza.” S obzirom na brojne krize s kojima se svijet suočava, dodala je: „Ključno je da zajedno radimo na promicanju načela koja jačaju demokracije: odgovornosti i transparentnosti, vladavini prava i ljudskim pravima. Nemojmo zanemariti prilike koje nam se nude da to učinimo.”

Proslava je završila govorom predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen: „Previše žena u Europi nema temeljnu mogućnost raditi i zaraditi za život. Danas stopa zaposlenosti žena iznosi 67 %, a muškaraca 78 %. To jednostavno nije prihvatljivo. Prošli smo tjedan postavili novi cilj za Europu: moramo smanjiti razliku u zaposlenosti muškaraca i žena za polovicu, a do kraja ovog desetljeća 78 % svih Europljana mora imati posao. To neće biti jednostavno, ali ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo ostvarili taj cilj”, rekla je. „Komisija je zahtijevala od svih države članica da se u svojim planovima oporavka nakon pandemije usredotoče na žene. Pravi oporavak bit će samo ako ti planovi budu za sve”, zaključila je.

Prethodna objava
Digitalne usluge namijenjene mladim
Sljedeća objava
Parlament odobrio novi program „EU za zdravlje”
Izbornik