Provedimo radosne blagdanske trenutke u duhu održivosti!

U suradnji s kreatorima sadržaja za digitalne platforme donosimo vam nekoliko inspirativnih i lako primjenjivih ideja za blagdane.

Darovi za Božić
Božić je mnogima najočekivaniji dan u godini koji donosi radost, ljubav i bliskost. Često u toj euforiji zaboravimo na stvaranje nepotrebnog otpada. Većina tog otpada su papir i karton koji koristimo za omatanje poklona ili božićni ukrasi poput kuglica i lampica za jelku. Kako bismo smanjili negativan utjecaj na okoliš svakog Božića, potrebno je uložiti nešto malo truda i puno kreativnosti. Stvaranje božićnih ukrasa, zamatanje poklona i priprema blagdanske trpeze mogu biti puno zabavniji uz osjećaj da smo napravili nešto dobro ne samo za naše najmilije, nego i za okoliš.

U suradnji s kreatorima sadržaja donosimo vam nekoliko zanimljivih i jednostavnih ideja pomoću kojih se i vi možete okrenuti zelenijim alternativama za jednako radosne božićne praznike.

1. Sami izradite poklone

Umjesto skupih darova iznenadite svoje najmilije unikatnim sitnicama koje ste sami izradili. Osim što ćete uštedjeti novac, darovi koje sami izradite uvijek će izazvati veći osjećaj zadovoljstva i zahvalnosti onome tko ih prima. Potrebno je samo uključiti maštu i uložiti nešto vremena i truda.

Tako primjerice starim božićnim ukrasima kao što su kuglice za bor možete dati novi sjaj. Cijeli proces ukrašavanja kuglica decoupage tehnikom pogledajte u kratkom videu kojeg vam donosi Iva Šutić (na Instagramu poznatija kao @iwaiva).

Video zapis Ive Šutić na Instagramu

2. Smanjite bacanje hrane

Blagdanski stol najčešće je prepun raznih jela koja nažalost često završe kao otpad. Dobar način za smanjiti otpad od ostataka blagdanske hrane je dobro isplanirati obroke ovisno o broju gostiju. Nastojte koristiti namirnice koje već imate i upotrijebite ostatke od kojih možete napraviti nova ukusna jela ili dodatke jelima. Ako imate previše hrane, razmislite o dijeljenju s obitelji, prijateljima ili doniranju. Jelo pripremljeno s ljubavlju dar je koji će obradovati baš svakoga.

Gastro bloger Mile Butorac, na Instagramu poznatiji kao @hungry_mile, donosi vam nekoliko savjeta kako izbjeći nepotrebno gomilanje blagdanske hrane i jednostavne recepte kako ostatke pretvoriti u novi ukusan obrok.

Video zapis Mile Butorca na Instagramu

3. Izradite održive božićne ukrase

Ukrašavanje doma većini je omiljena aktivnost tijekom blagdana. Međutim, tradicionalni božićni ukrasi najčešće su izrađeni od plastike koja predstavlja veliku prijetnju našem okolišu. Plastične božićne ukrase možete zamijeniti alternativnim materijalima koji će duže trajati, biti ekološki prihvatljiviji i moguće ih je reciklirati. Iskoristite slobodno vrijeme za malo kreativnosti i izradite vlastite božićne ukrase koji će stvoriti čarobnu blagdansku atmosferu u vašem domu.

Ideju kako to napraviti pomoću glinamola donosi vam Barbara Vesanović Gašić koja vam je možda poznatija na društvenim mrežama kao @debela.barbara.

Video zapis Barbare Vesanović Gašić na Instagramu

Održivije obilježavanje božićnih blagdana ne zahtijeva velike promjene, već male korake prema odgovornijem ponašanju. Uz malo truda, mašte i kreativnosti proslavite ove blagdane uz zelenije alternative. Istovremeno pružate dobar primjer drugima kako se odgovornije ponašati prema okolišu.

Više informacija:

Inicijativa za praktično informiranje o održivom ponašanju pojedinca u svrhu kružnog gospodarstva, modela za bolje društvo Ja bolji građanin

Održivi savjeti za svakodnevni život Ditch Plastic Croatia

Web stranice Europske komisije o održivosti

Web stranice o rasipanju hrane

Europski zeleni plan

Prethodna objava
Studijski program #EUinMyRegion Media Trips
Sljedeća objava
Erasmus plus za poduzetnike
Izbornik