Razvijanjem građanske kompetencije i njegovanjem odgovorne komunikacije u doba digitalnog vremena prema inkluzivnijim europskim društvima

Europe Direct Slavonski Brod organizirao je međunarodnu konferenciju 2. lipnja 2023. od 11 do 13 sati u suradnji s Predstavništvom EK u Hrvatskoj, Uredom EP u Zagrebu, Sveučilištem Slavonski Brod, Gimnazijom M. Antuna Reljkovića, Gradskom knjižnicom Slavonski Brod.
Europe Direct Slavonski Brod pozvao je građane da s gostima konferencije razgovaraju o potrebi daljnjeg napretka u stvaranju inkluzivnijih europskih društava. Prioritet u raspravi bila je potreba razvoja građanske kompetencija, s naglaskom na medijskoj pismenosti, medijskih usluga i medijskih konzumenata u postizanju tog cilja: što se čini i što bi svi trebali učiniti kako bismo imali kritički kompetentnije građane, kvalitetniji medijski krajolik i kompetentniju medijsku publiku koja će moći dati odgovore na važan izazov – stvaranje inkluzivnijih europskih društava.
Panelisti konferencije bili su Maja Kuzmić, Europe Direct SB, Maja Ljubić Kutnjak, Ured EP-a u Hrvatskoj, dr. sc. Irena Krumes, Sveučilište u Slavonskom Brodu; Iva Bodrožić-Selak, prof., Gimnazija Matije Antuna Reljkovića; Dominik Cvetkovski, Poduzetnički inkubator Pismo, Novska; Olga Stoyanova-Encheva, Sveučilište Veliko Tarnovo, Bugarska; Theo Wenzler, Democracy International, Köln, Njemačka; Piotr Brauntsch i Michał Stokowski, Zaklada Robert Schuman, Varšava, Poljska.

Sudionici događaja bili su predstavnici lokalne samouprave, različitih interesnih skupina, medijskih kuća, organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija. Jedan od zaključaka bio je – za postizanje inkluzivnijih europskih društava potrebno je razvijati građansku kompetenciju svakog građanina, osigurati čistu informaciju, objektivnost, bez subjektivnosti medija i novinara, njihovu neovisnost od različitih interesnih skupina i političkih utjecaja, kao i njegovana medijska etika – novinar (čitatelji) imaju slobodu objavljivanja i komentiranja, ali imaju i odgovornost za objavljivanje netočnih ili uvredljivih vijesti.
Događaj je bio dobra prilika da se naglasi kako je potrebno da svi mladi građani budu aktivniji u stvaranju Europe i pripremama za izbore za EP 2024. Panelisti su dali nekoliko kratkih informacija o tome kakva je bila komunikacija EU institucija s građanima tijekom posljednjih izbora za EP 2019. u Hrvatskoj i drugim EU zemljama, kakva bi trebala biti za nove EP 2024.? Provodi li se medijsko opismenjavanje mladih u svakoj zemlji na svim obrazovnim razinama? Postoje li programi medijskog opismenjavanja na široj razini? Kada je pravo vrijeme početi sa stjecanjem građanskih kompetencija i medijskim opismenjavanjem mladih – u vrtiću ili u osnovnoj ili srednjoj školi?
Događaj je bio posvećen građanskim kompetencijama (građansko znanje i razumijevanje, građanske vještine i kompetencije – medijska pismenost – te građanske vrijednosti i stavovi) kako bi se građani pripremili za aktivno sudjelovanje u civilnoj, političkoj, društvenoj, ekonomskoj, pravnoj i kulturnoj sferi. europskog društva. Povećane građanske kompetencije dovode do više razine političkog povjerenja, niže razine političke izolacije te više razine spremnosti za politički angažman i inkluzivnijih europskih društava. Cilj razvoja znanja, vještina, vrijednosti i stavova nužan je za aktivan razvoj pravednog, održivog, inkluzivnijeg europskog društva u kojem svatko ima pravo ostvariti svoje potencijale, društva u kojem vladaju vladavina prava, demokracija i poštivanje europske vrijednosti. Dodatno, događaj je bio dobra prilika za konstruktivne razgovore s mladima i gostima konferencije (panelistima) o načelima odgovorne komunikacije, demokraciji koja se odnosi na slobodu medija za izražavanje potreba i želja različitih ljudi u društvu, jednakosti u smislu da svatko ima jednaku šansu za pristup određenim informacijama, te raznolikosti u smislu postojanja različitih kanala i raznolikosti informacija koje mediji prenose. Neka od postavljenih pitanja bila su: je li Europski parlament zauzeo stavove o uspostavljanju etičkih načela koja vode pristup EU-a digitalnoj transformaciji, takozvani – pristup usmjeren na čovjeka?; Jesu li zastupnici Europskog parlamenta ažurirali pravila za visoku zajedničku razinu kibernetičke sigurnosti u cijeloj Uniji kao odgovor na sve veće prijetnje koje predstavljaju digitalizacija i val kibernetičkih napada?; Kakav je učinak imala Konferencije o budućnosti Europe na participativnu demokraciju? Je li to bilo samo jednokratno uključivanje građana u ono što se smatra istinskom primjenom participativne demokracije?; Hoće li se proces Spitzenkandidaten unaprijediti?; Fenomen lažnih vijesti i neprovjerenih informacija vrlo je ozbiljan izazov suvremenosti, posebice online medija u kojima je etički relativizam postao općeprihvaćena kategorija, ali je istina vrlo često izložena komercijalnom pritisku vrijednosti. Kako se nositi s medijskom manipulacijom i indoktrinacijom?; Što je s demokracijom na razini EU? Kako razvoj građanskih kompetencija može osigurati inkluzivnija europska društva?
Događaj je bio sadržajno u skladu s Programom rada EK za 2023. (Stavljanje građana u srce europske demokracije; Novi poticaj za europsku demokraciju; Akcijski plan za europsku demokraciju. Naglašavamo da je Europska komisija u rujnu 2022. objavila Europski akt o slobodi medija, koji predlaže nova pravila za zaštitu medijskog pluralizma i neovisnosti u Europskoj uniji. Usto, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam sadržani su u Povelji EU o temeljnim pravima, kao u Europskoj Konvencija o ljudskim pravima. Međutim, jedno je akt, zakon ili direktiva, a drugo je njegova provedba u praksi, traži suradnju cijelih zajednica. Sa sudionicima smo nastojali razgovarati o svim tim aspektima – o odgovornosti svih aktera društva, o povećanju razine građanske kompetencije svake osobe kako bi se stvorila bolja budućnost i inkluzivnije europsko društvo?
Događaj smo /nismo bili sigurni u njegovu organizaciju/ planirali našim godišnjim planom kao dodatnu aktivnost s Europe Direct Porin, Rijeka, Europe Direct Graz i Europe Direct Baranya. No, planirani partneri nisu mogli pronaći odgovarajuće sudionike i dodatne financijske izvore za provedbu aktivnosti te smo odlučili uključiti više drugih partnera i suradnika (Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Gradska knjižnica, Sveučilište Slavonski Brod, Gimnazija Matije Mesića, Srednja škola M. A. Relkovića, NVO Vrapčići, Informacijski centar Veliko Turnovo, CERV sudionici iz Španjolske, Njemačke, Bugarske i Poljske, koji su u isto vrijeme boravili u Slavonskom Brodu, održali su svoja izlaganja i podijelili informacije o odgovornosti digitalnih medija za razvoj građanskih kompetencija u stvaranju inkluzivnijih društava EU; kvaliteti stanje promicanja i zaštite ljudskih prava u svojim zemljama i institucijama koje predstavljaju.
Sudjelovalo je oko 80 građana na događanju, koje su popratili mediji – Radio Brod, Radio 92, Posavska Hrvatska i drugi.

Prethodna objava
Europa u mom gradu
Sljedeća objava
International event
Izbornik