Europa u mom gradu

Predstavnici Europe Direct Slavonski Brod sudjelovali su 1. lipnja 2023. godine na događanju Europa u mom gradu – prezentaciji EU projekta provedenih u gradu I županiji, koji zadavoljavaju potrebe različitih skupina građana. Dogđanje organizirano u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta, s ciljem upoznavanja građana, posebno mladih, studenata i profesora s projektima koji su se provodili uz pomoć EU sredstava u gradu I županiji. Događaj je organiziran na Sveučilištu u Slavonskom Brodu i trajao je od 16 do 19 sati.

U prvom dijelu Dejan Vuksanović, ravnatelj Razvojne agencije Grada Slavonskog Broda i Mirela Aladrović iz Centra za razvoj Brodsko-posavske županije održali su prezentaciju o EU fondovima i njihovoj važnosti za razvoj lokalne zajednice te o projekatima koji se trenutno provode. EUROPE DIRECT SB sudjelovao je na ovom događaju predstavljajući mogućnosti koje im EU nudi u području obrazovanja, rada i stjecanja novih vještina (EGV), kaje unapređuju kvalitetu cjelokupnog sustava obrazovanja i znanosti, te njegovu učinkovitost i usklađenost s potrebama tržišta rada.

Nakon što su studentima predstavljeni EU fondovi, mogućnosti putovanja, studiranja i rada diljem Europske unije, uslijedila je radionica. Predstavnica EDSB-a Maja Kuzmić održala je uvodno predavanje o brojnim izazovima s kojima se EU suočava zbog migracijskih i demografskih promjena te kretanja domaćih i stranih radnika na europskom tržištu rada.

Nakon toga, Nikolina Pranjić i Jasna Vujčić, predavačice Sveučilišta u Slavonskom Brodu, održale su radionicu za studente i goste projekta „HaveYour Say in EU“. Radionica: Obuci tuđe cipele temelji se na modificiranoj bajci: The Maligned Wolf. Nakon radionice sudionici su raspravljali o izazovima koji se javljaju na europskoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.  Radionica je održana s ciljem senzibiliziranja mladih za obrazovanje, rad i život u multikulturalnom okruženju, neizbježnoj pojavi. i u hrvatskim sredinama, s obzirom na najnovije ekonomske, klimatsko-ekološke i političke promjene u Europi i cijelom svijetu.

Prethodna objava
Mentalno zdravlje – stanje, potrebe i rješenja konferencija
Sljedeća objava
Razvijanjem građanske kompetencije i njegovanjem odgovorne komunikacije u doba digitalnog vremena prema inkluzivnijim europskim društvima
Izbornik