Sastanak čelnika zemalja zapadnog Balkana: EU nudi dodatnu pomoć u rješavanju krize uzrokovane koronavirusom i iznosi prijedlog za oporavak nakon pandemije

Europska komisija je jučer najavila financijsku potporu EU-a u iznosu od više od 3,3 milijardi eura koji je, uz pomoć Europske investicijske banke, mobiliziran u korist građana zapadnog Balkana. Cilj je pomoći odgovoriti na neposredne zdravstvene i humanitarne potrebe te pomoći društvenom i gospodarskom oporavku.

Komisija je uoči sastanka čelnika EU-a i zapadnog Balkana 6. svibnja 2020. uz dodatnu pomoć navela i parametre za dugoročniju pomoć koja će se predstaviti tijekom godine u obliku gospodarskog i investicijskog plana za regiju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Imamo posebnu odgovornost pomoći našim partnerima na zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost u Europskoj uniji. EU mobilizira znatan financijski paket kojim se potvrđuje naša solidarnost. Zajedno ćemo prevladati krizu i krenuti putem oporavka. Osim toga, nastavit ćemo podupirati regiju, uključujući i tijekom reformi potrebnih na putu prema EU-u, jer je oporavak moguć samo ako zemlje nastave ispunjavati svoje obveze.

 Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je: Europska unija djelovala je brzo i sveobuhvatno kako bi pomogla zapadnom Balkanu u rješavanju poteškoća izazvanih pandemijom COVID-a 19, uz nezabilježenu financijsku pomoć i pristup inicijativama EU-a. Nastavit ćemo s radom u pripremi gospodarskog i investicijskog plana za regiju kako bismo se uhvatili ukoštac s teškim socioekonomskim posljedicama krize, modernizirali gospodarstva u regiji, poduprli reforme i započeli sa smanjivanjem razlika u razvoju od čega će građani brže imati vidljivih koristi.

 Na internetu je dostupno priopćenje za medije, zajednička komunikacijainformativni članak o pomoći EU-a zapadnom Balkanu tijekom krize uzrokovane koronavirusom i informativni članak o odnosima EU-a i zapadnog Balkana.

Ostale vijesti iz Europske komisije možete pratiti na sljedećoj poveznici: Daily News.

Prethodna objava
Globalni odgovor na koronavirus: EU organizira prikupljanje sredstava
Sljedeća objava
Globalni odgovor na koronavirus: prikupljeno 7,4 milijardi eura za univerzalan pristup cjepivima
Izbornik