Transeuropski vlak – prostor za forumsku raspravu

Europska godina željeznice 2021. obilježava se posebnim vlakom – Connecting Europe Expressom. S lisabonskog kolodvora krenuo je 2. rujna, a 7. listopada završava putovanje u Parizu.  Dokazom je organizatorskog uspjeha Europske željenice, ali ujedno promotor je doprinosa snažnog željezničkog sekora u gospodarskom oporavaku od pandemije i ostvarivanju ciljeva  Europskog zelenog plana.

Na petotjednom putu kroz Europu, zaustavit će se u više od 100 mjesta i gradova.

Kako je ovaj transuropski ekspres i svojevrsna konferencijska sala i prostor za forumsku raspravu, na svom putu od Zagreba prema Beogradu, 12. 9. u 14 sati, zaustavit će se u Slavonskom Brodu kako bi se u njega ukrcali mladi Brođani –  predstavnici i aktivni suradnici Europe Directa Slavosnki Brod, koji djeluje pri Europskom domu SB – juniori škola ambasadora I članovi županijskog I gradskog savjeta mladih, Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda.

Maja Barkan Marčič, zamjenica glavnog direktora Glavne uprave za mobilnost i promet pri Europskoj komisiji (DG MOVE), raspravljat će s mladima, u okviru Konferencije o budućnosti Europe, o infrastrukturnoj politici EU-a i ulozi transeuropske prometne mreže, modernizaciji željezničke infrastrukture u Europsi i Hrvatskoj, EU željezničkim politikama i fondovima te o tome kako da željeznički prijevoz postane prvim izborom putnicima i poduzećima.

Obilježavanju Europske godine željeznice pridružuje se još jedna obljetnica. Iako većinu mladih više  interesira budućih 100 godina nego prošlih 100, bit će prilike da se spomene i porazgovara o tome kako je  točno prije sto godina u Slavonskom Brodu – 1921. osnovana prva tvornica lokomotiva i vagona Đuro Đaković.  U svojim je najboljim vremenima zapošljavala  12.000 radnika nosila prosperitet cijele regije i osiguravala siguran i skladan život brojnim gereneracijama Brođana.

Prethodna objava
Europska godina željeznice: Transeuropski Ekspres uskoro kreće!
Sljedeća objava
Brodski hodaton
Izbornik