Brodski hodaton

Povodom Europskog tjedna mobilnosti organizirali smo Brodski hodaton – slobodnom kretanju biciklima, rolama, romobilima. Učenici osnovnih i srednjih škola slavonskobrodskih škola prošetali su središnjim ulicama grada i obilježili svoje pravo na korištenje javnih površina za druženje, rekrativne svrhe i alternativne oblike kretanja bez automobila povodom obilježavanja #Europskitjedanmobilnosti, 16. rujna, na Trgu I. B. Mažuranić u vremenu od 10 do 13 sati.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je tijelo zaduženo za nacionalnu koordinaciju Europskog tjedna mobilnosti u Republici Hrvatskoj,  najveću manifestaciju posvećenu održivoj urbanoj mobilnosti koja se, uz financijsku i političku potporu Europske komisije, održava u razdoblju od 16. do 22. rujna.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti promovirao je promjene u ponašanju u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prometnih rješenja. Tema ovogodišnjeg izdanja ETM-a glasila je “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”. Glavni događaj održava se od 16. do 22. rujna svake godine, a kulminira popularnim Danom bez automobila.

Na ovogodišnjem Brodskom hodatonu Europskom domu Slavonski Brod pridružili su se Policijska uprava brodsko-posavska, Gradsko društvo Crvenog križa Slavonski Brod, udruge Loco-Moto, Regoč i Vrapčići te odgojno-obrazovne institucije s područja grada Slavonskog Broda.

Već od 10 sati na info pultu Europskog doma brodski osnovnoškolci i srednjoškolci, ali I ostali građani  imali su priliku obići štandove insititucija i udruga koje sudjeluju o obilježavanu ETM-a te prošetati u manjim skupinama od Trga I. B. Mažuranić nogustupom ulica Petra Krešimira IV., T. Skalice, Šetališta braće Radića, ponovno do Korza.

Manifestacija je sastavljena od tri glavne komponente; tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su npr. uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, uvođenje sustava javnih bicikala, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza te “Dana bez automobila” koji se održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Lokalne samouprave koje su uložile najznačajnije napore u promicanje održive urbane mobilnosti konkurirat će za Nagradu Europskog tjedna mobilnosti, koja se od 2018. godine dodjeljuje u dvije kategorije – jedna europskim gradovima većim od 50000 stanovnika, a druga manjim od te brojke. Njima je 2012. godine pridodana i nagrada za planiranje održive urbane mobilnosti (SUMP).

Prethodna objava
Transeuropski vlak – prostor za forumsku raspravu
Sljedeća objava
Paneli građana – okosnica Konferencije o budućnosti Europe
Izbornik