Trgovinske povlastice potiču izvoz u Europsku uniju iz zemalja u razvoju

Izvoz u Europsku uniju iz zemalja u razvoju koje koriste posebne carinske povlastice u okviru općeg sustava povlastica (OSP) dosegnuo je 2018. novi rekord od 69 milijardi eura. Prema izvješću Europske komisije o OSP-u koje se objavljuje svake dvije godine, izvoz u EU iz 71 zemalja korisnica OSP-a povećao se na gotovo 184 milijardi eura.

Visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell izjavio je: Trgovina je jedan od ključnih alata EU-a za rješavanje, podršku i poboljšanje ljudskih prava, radničkih prava i dobrog upravljanja, stupova održivog razvoja diljem svijeta. Općim sustavom povlastica podupiremo zemlje u razvoju da rastu i napreduju na održiv način, osobito kada je riječ o klimatskoj politici. Naše povlaštene trgovinske tarife spašavaju tisuće ljudi iz siromaštva, smanjuju nejednakost i potiču gospodarski rast.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan, izjavio jeZahvaljujući našim trgovinskim povlasticama uvozimo dvostruko više iz najnerazvijenijih zemalja no što iz njih uvozi ostatak svijeta. Taj zaštitni alat trgovinske politike EU-a podržava milijune radnih mjesta u najsiromašnijim zemljama svijeta i potiče te zemlje na provedbu međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, pravima radnika, dobrom upravljanju i okolišu.

 

Općim sustavom povlastica ukidaju se uvozne carine na izvoz iz zemalja u razvoju u EU. Stvaranjem dodatnih izvoznih mogućnosti zemljama se pomaže u borbi protiv siromaštva i stvaranju radnih mjesta uz istodobno poštovanje načela održivog razvoja. Priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Prethodna objava
Europska komisija objavila godišnji pregled oporezivanja u državama članicama
Sljedeća objava
Otvorene prijave za nagradu Lorenzo Natali za medije
Izbornik