TURIZAM U EUROPI u 2020. I NAKON KORONAKRIZE

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je online konferenciju o Turizam u Europi u 2020. i nakon koronakrize na kojoj su sudjelovali državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, eurozastupnici Valter Flego (IDS – Renew Europe) i Sven Schulze (EPP, Njemačka) te vlasnica jedne od najuspješnijih hrvatskih turističkih tvrtki Katarina Hauptfeld.

Govoreći o posljedicama koronakrize, državni tajnik Frano Matušić istaknuo je kako vjeruje da se turistički sektor u Hrvatskoj može brzo oporaviti. „Dobar dio rezervacija za srpanj i kolovoz nije otkazan, imamo najave novih rezervacija pa možemo biti umjereni optimisti. To znači da procjenjujemo da možemo biti na razini od 30 % od prošle godine, kada smo imali rekordnu sezonu.” istaknuo je Matušić. Na pitanje o mogućem drugom valu epidemije COVID-19 nakon sezone, rekao je da ima naznaka da će virus oslabjeti tijekom ljetnih mjeseci, ali kako je jako važno da se građani pridržavaju uputa epidemiologa i budu odgovorni.

Zastupnik Valter Flego (IDS, Renew Europe) ocijenio je kako je kriza pokazala da Hrvatska treba reći ne masovnom turizmu i razvijati održivi turizam. Pohvalio je europski fond  za oporavak gospodarstva te činjenicu da će se kroz mnoge programe u razdoblju od 2021. do 2027. moći pomoći turizmu i raditi na njegovoj održivosti. „Dva su važna nova elementa koja ćemo poticati europskim novcem, a t su općenito digitalizacija i zeleni turizam. Bit će puno prostora za financiranje turizma, a na Hrvatskoj je da osmisli kvalitetne programe koji će moći privući taj novac”, poručio je Flego.

Eurozastupnik Sven Schulze (EPP, Njemačka) smatra kako je važno građane uvjeriti da – nakon ukidanja ograničenja uvedenih zbog koronakrize  –  mogu slobodno putovati i ići na godišnji odmor. „Naravno imamo nova pravila, ali to ne znači da ljudi trebaju biti u strahu”, istaknuo je Schulze te dodao da se kao potpredsjednik parlamentarnog Odbora za promet i turizam zalaže za raspravu o tome kako pomoći oporavak ove važne industrije na nivou cijele Europske unije.

Vlasnica agencije Katarina line, Katarina Hauptfeld, ocijenila je da će oporavak zračne industrije biti ključan za ponovni rast turizma, a uvjerena je i da će se, zbog koronakrize, ponašanje građana i način na koji donose odluke o godišnjem odmoru znatno mijenjati. „Građani će se prilagoditi ‘novom normalnom’, ali mislim da će biti zahtjevniji i da će se cijeli sektor morati prilagoditi. Vjerojatno će rasti potražnja za ekoturizmom, za privatnim smještajem daleko od gužvi, za mjestima koja nisu krcata. Srećom, Hrvatska ima takvu ponudu. Održivost je nešto što će sigurno biti na cijeni i na tome svi trebamo raditi, kao i na zadobivanju povjerenja turista”, zaključila je Hauptfeld.

Inače turistički sektor doprinosi više od 10 % ukupnom BDP-u Europske unije, zapošljava oko 12 % radne snage, te obuhvaća gotovo 3 milijuna poduzeća, od kojih je 90 % malih i srednjih. Mjere pomoći EU-a za tvrtke i radnike u turističkom sektoru obuhvaćaju potpore za likvidnost, fiskalne olakšice i ublažavanje pravila o državnim potporama.

Konferencija o turizmu dio je online susreta #EPtalks koje Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj održava svakog četvrtka, na temu različitih izazova koje nameće koronakriza. Susreti okupljaju učenike i profesore škola ambasadora Europskog parlamenta iz cijele Hrvatske te – ovisno o temi –eurozastupnike,  stručnjake, predstavnike različitih profesija. Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od 2016. godine, s ciljem podizanja razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima i pravima. Programom je do sada obuhvaćeno više od 50 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Snimka rasprave dostupna je na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Prethodna objava
Prvi korak prema donošenju farmaceutske strategije za Europu
Sljedeća objava
Nagrađeni radovi na međunarodnom likovnom natječaju DJEČJA SOLIDARNOST I HUMANOST 2020. godine
Izbornik