Upravljanje vanjskim granicama:  Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja počinje s radom do kraja 2022.

Danas na snagu stupaju propisi koji će Europskom sustavu za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) omogućiti interoperabilnost s ostalim informacijskim sustavima EU-a. To je važan korak u razvoju ETIAS-a, koji bi s radom trebao početi 2022. Kad ETIAS postane funkcionalan, osobe koje nisu državljani zemalja članica EU-a, a ne moraju tražiti vizu za ulazak u Schengenski prostor, morat će se registrirati prije puta i dobiti odobrenje. Sustav će ih provjeriti u informacijskim sustavima EU-a za unutarnju sigurnost, granice i migracije i tako na vrijeme identificirati osobe koje bi mogle predstavljati sigurnosni ili zdravstveni rizik ili možda krše propise o migracijama.

Danas na snagu stupaju propisi koji uređuju suradnju ETIAS-a s Unijinim informacijskim sustavima čije će podatke koristiti za provjeru, među ostalima sa sustavom ulaska/izlaska, viznim informacijskim sustavom, schengenskim informacijskim sustavom i centraliziranim sustavom za utvrđivanje država članica koje imaju podatke o osuđujućim presudama protiv državljana trećih zemalja.

EU uvodi ETIAS jer nastoji uspostaviti suvremen sustav upravljanja granicama u kojem će usklađeni informativni sustavi ciljano djelovati. ETIAS neće promijeniti pravila o tome koje zemlje izvan EU-a podliježu obvezi dobivanja vize niti će uvesti nove obveze posjedovanja vize građanima onih zemalja koje su od te obveze izuzete. Državljani zemalja izvan EU-a koji ne trebaju vizu samo će morati odvojiti nekoliko minuta da ispune online prijavu koja će u najvećem broju slučajeva (očekuje se više od 95 % slučajeva) biti automatski odobrena. Postupak će biti jednostavan, brz i jeftin: stajat će 7 eura, plaćat će se samo jedanput i vrijedit će tri godine za višekratni ulazak. Više informacija o ETIAS-u dostupno je ovdje.

Prethodna objava
Youth Power – trening u Bugarskoj
Sljedeća objava
Unija ravnopravnosti: Povjerenica Dalli pridružit će se Svjetskoj povorci ponosa 2021. u proslavi raznolikosti
Izbornik