Youth Power – trening u Bugarskoj

Pet je učenika Gimnazije Vukovar u pratnji pedagoginje pripravnice, suradnika Europskog doma Slavonski Brod, sudjelovalo na projektu Youth Power u Velikom Trnovu od 19. do 23. srpnja 2021. godine. U projektu su, osim predstavnika Hrvatske, sudjelovali i predstavnici Španjolske, Njemačke i Bugarske.

Prvoga smo dana započeli s jutarnjim zagrijavanjem koje je svaki dan predvodila španjolska skupina, a potom smo imali dogovor o tome kako će ostali dani izgledati. Nakon toga smo imali ostatak poslijepodneva kako bismo radili na svojim radionicama. Na kraju dana smo imali interkulturalnu večer na kojoj su sudionici prezentirali posebnosti svojih zemalja..

Sljedećeg smo dana ujutro imali zagrijavanje te smo usavršavali svoje radionice. Nakon ručka smo išli na izlet u selo Arbanasi u kojemu smo posjetili Crkvu Kristova rođenja koja je pod zaštitom UNESCO-a. Navečer smo imali Hawaii party u organizaciji bugarske skupine tijekom kojega smo sudjelovali u različitim natjecateljskim aktivnostima.

Trećega smo dana započeli s radionicama, a prva je na redu bila bugarska skupina koja je predstavila temu „Leadership activities for empowerment of vulnerable young people“. Tijekom radionice sudionici su dobili mogućnost raditi na svojim verbalnim i neverbalnim komunikacijskim vještinama, ali i na svojim voditeljskim vještinama. Na kraju dana, naša je skupina organizirala pidžama zabavu na kojoj su se svi imali priliku bolje upoznati kroz aktivnosti poput speed dating-a te brojnih natjecateljskih aktivnosti.

Dana 22. srpnja je nakon jutarnjeg razgibavanja započela naša radionica kojoj je tema bila „Vulnerable young people’s life and group coaching“. Tijekom radionice sudionici su dobili priliku izraziti svoje kreativne sposobnosti kroz izradu naslovnice časopisa koji se bavi problemima ugroženih skupina mladih u njihovim zemljama. Osim toga, sudionici su radili na pronalasku rješenja za pasivnost mladih ljudi, ali su se osvrnuli i na vlastite živote kroz meditaciju i aktivnost Wheel of Life. Nakon radionice smo se uputili na izlet u Veliko Trnovo u kojemu smo posjetili sve važnije znamenitosti. U večernjim smo satima imali zabavu koju je organizirala njemačka skupina, a na kojoj smo sudjelovali u interaktivnom kvizu.

Posljednjeg su se dana održale dvije radionice. Prva je radionica bila pod vodstvom njemačke skupine na temu „Sensory theatre method for improvement of vulnerable young people’s social skills“ u kojoj su sudionici imali priliku raditi na svojim komunikacijskim vještinama kroz dramske metode i tehnike. Nakon toga je uslijedila radionica koju je predvodila španjolska skupina na temu „Civic education and social engagement of disadvantaged young people“ u kojoj smo saznali nešto više o poslovima Europske Unije kroz digitalni trening. Za kraj smo imali oproštajnu zabavu tijekom koje smo dobili priliku naučiti neke španjolske plesove te su nam uručeni certifikati o sudjelovanju u projektu.

U konačnici, sudionici su u ovom projektu unaprijedili svoje komunikacijske, voditeljske i socijalne vještine kroz kreativne, dramske metode i digitalni trening. Stoga, ovaj projekt predstavlja obogaćujuće iskustvo koje im je omogućilo stvaranje poveznica s ljudima iz različitih kultura, ali i koje im je pružilo priliku da rade na sebi i usavrše svoje sposobnosti.

Kristina Božić

Prethodna objava
Globalni sastanak na vrhu o obrazovanju: Tim Europa obvezao se pridonijeti 1,7 milijardi eura Globalnom partnerstvu za obrazovanje
Sljedeća objava
Upravljanje vanjskim granicama:  Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja počinje s radom do kraja 2022.
Izbornik