Zajedničko događanje Ureda za udruge Vlade RH, Deska Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija i Agencije za mobilnost i programe EU 23. studenog 2021.

Ured za udruge Vlade RH, Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija i Agencija za mobilnost i programe EU predstavit će 23. studenog 2021. u Slavonskom Brodu mogućnosti financiranja za neprofitni i javni sektor u financijskom razdoblju 2021.-2027. kroz programe Unije Kreativna Europa – potprogram Kultura, programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) i programa ERASMUS+
Predstavljanje će se održati u utorak 23. studenoga 2021. godine u prostoru Galerije Ružić (Vukovarska BB, Tvrđava Brod) u Slavonskom Brodu, od 11:00 do 13:30 sati
Program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme CERV), najveći je program u povijesti Europske unije namijenjen zaštiti i promicanju prava i vrijednosti ugrađenih u temeljne Ugovore i Povelju EU-a o temeljnim vrijednostima: demokraciji, vladavini prava, temeljnim pravima, transparentnosti i dobrom upravljanju. Novi, centralizirani program pokriva područja dosadašnjih programa Europa za građane, Prava, ravnopravnost i građanstvo i DAPHNE, a posvećen je izgradnji demokratskije Europe i podizanju svijesti građanki i građana o pravima i vrijednostima Unije kroz financijsku podršku neprofitnom i javnom sektoru.
U financijskom razdoblju 2021.-2027., predviđeni proračun CERV programa iznosi 1,5 milijardi eura, a bit će raspodijeljen na 4 tematske cjeline: 1) Vrijednosti Unije; 2) Jednakost, prava i rodna ravnopravnost; 3) Uključenost i sudjelovanje građana; 4) Daphne – borba protiv svih oblika nasilja.
Ured za udruge Vlade RH djeluje kao kontakt točka CERV programa, zadužena za informiranje i educiranje o Programu, jačanje njegove vidljivosti u Republici Hrvatskoj te pružanje tehničke podrške prijaviteljima i provoditeljima projekata.
Desk Kreativna Europa – ured Kultura, predstavit će program Kreativna Europa, jedini mehanizam Unije za podršku kulturnim i kreativnim sektorima. Kreativna Europa obuhvaća potprograme Kultura, MEDIA i međusektorski potprogram, a ovom prilikom predstavit će se potprogram Kultura koji obuhvaća sve kulturne i kreativne sektore (osim audiovizualnog i filmskog). Kreativna Europa započeo je 2014. godine spajanjem dvaju programa, Kultura i MEDIA. S 50 % većim proračunom u odnosu na prethodno programsko razdoblje (2014.-2020.) Kreativna Europa ulaže u aktivnosti koje jačaju kulturnu raznolikost, doprinose oporavku i odgovaraju na potrebe i izazove kulturnih i kreativnih sektora, pomažući im pri tom da postanu digitalniji, zeleniji, otporniji i uključiviji.
Agencija za mobilnost i programe EU predstavit će Erasmus+, najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Program omogućuje stjecanje novih znanja, iskustava i vještina svim generacijama – od vrtićke do starije dobi. Novi program Erasmus+ 2021.-2027. započeo je svoje sedmogodišnje putovanje s proračunom od 26,2 milijarde eura. Povećanim proračunom novi program Erasmus+ nastoji se prilagoditi globalnim izazovima kroz ključne prioritete: uključivost, digitalna transformacija te zeleni i participativni prioritet. Program nudi mogućnosti za razdoblja studiranja u inozemstvu, stručnu praksu, usavršavanje i razmjenu osoblja u svim područjima formalnog i neformalnog obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta, kao i suradnju sa srodnim organizacijama na međunarodnim projektima. S obzirom da je jedan od ciljeva programa Erasmus+ poboljšanje kvalitete obrazovanja odraslih diljem Europe. tijekom predstavljanja iznijet će se mogućnosti sudjelovanja u decentraliziranim aktivnostima Programa za sve organizacije aktivne u području (nestrukovnog) obrazovanja odraslih u novom programskom razdoblju.
Događanje se održava u suradnji s kontakt točkom Europske komisije za informiranje o aktivnostima i fondovima EU Europe Direct Slavonski Brod.
Program događanja možete preuzeti ovdje. Sudjelovanje na događanju moguće je isključivo uz prijavu popunjavanjem PRIJAVNICE (https://bit.ly/3HdejuV).
Zbog trenutnih epidemioloških mjera, broj sudionika je ograničen te ćemo prijave zatvoriti nakon popunjavanja dopuštenog kapaciteta prostora u kojem će se održavati događanje.
Iz svake organizacije/ustanove mogu se prijaviti najviše 2 osobe.
U slučaju naknadne nemogućnosti dolaska, molimo vas da nas o tome obavijestite na cerv@udruge.vlada.hr.
———————————————-
PROGRAM
11:00 – 11:05 Uvod / Pozdravne riječi
11:05 – 11:15 Predstavljanje Europe Direct Slavonski Brod: nove kontakt točke EK za informiranje o politikama, aktivnostima i fondovima EU, Iva Perić, Europski dom Slavonski Brod
11:15 – 11:50 Predstavljanje programa Unije: Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027., Željka Markulin, kontakt točka Programa, Ured za udruge Vlade RH
11:50 – 12:25 Predstavljanje programa Unije: Kreativna Europa – potprogram Kultura 2021.-2027., Morana Bigač Leš, Desk Kreativne Europe – Kultura, Ministarstvo kulture i medija
12:25 – 13:00 Predstavljanje programa Unije: ERASMUS+ 2021.-2027., Marija Pavlović Bolf, Odjel za obrazovanje odraslih, Agencija za mobilnost i programe EU
13:00 – 13:15 Pitanja i odgovori, konzultacije
13:15-13:30 Umrežavanje i osvježenje

Prethodna objava
Konferencija o budućnosti Europe: Mladi i budućnost rada
Sljedeća objava
Prioritet EU proračuna za 2022. godinu je oporavak od pandemije
Izbornik