Akt o digitalnim uslugama: Komisija započela s prikupljanjem broja korisnika i savjetovanjem o postupcima praćenja i istražnim postupcima

Danas je u Aktu o digitalnim uslugama utvrđen rok u kojem sve internetske platforme i internetske tražilice (osim mikropoduzeća i malih poduzeća) moraju po prvi put objaviti broj korisnika u EU-u. To će ubuduće morati činiti minimalno jednom svakih šest mjeseci. Komisija je nedavno objavila neobvezujuće smjernice na svim jezicima EU-a kako bi pomogla poduzećima obuhvaćenima područjem primjene Akta o digitalnim uslugama da ispune taj zahtjev.

Svrha je zahtjeva utvrditi jesu li internetske platforme i internetske tražilice vrlo velike internetske platforme ili vrlo velike internetske tražilice (VLOSE) u okviru Akta o digitalnim uslugama, definirane kao platforme koje obuhvaćaju više od 10 % stanovništva EU-a ili 45 milijuna korisnika. Te velike platforme i tražilice podlijegat će dodatnim obvezama, kao što su procjena rizika i poduzimanje odgovarajućih mjera za smanjenje rizika.

Komisija pokreće i javno savjetovanje o postupcima provedbe Akta o digitalnim uslugama. Savjetovanje će trajati mjesec dana, do 16. ožujka 2023., i pomoći će u oblikovanju konačnih provedbenih pravila Komisije.

Aktom o digitalnim uslugama, koji je stupio na snagu 16. studenoga 2022., stvara se dosad nezabilježena razina javnog nadzora internetskih platformi diljem Unije, na nacionalnoj razini i na razini EU-a. Njome se Komisija ovlašćuje za donošenje postupovnih pravila u vezi s provedbom Akta o digitalnim uslugama. Nacrtom provedbene uredbe nastoji se osigurati učinkovit postupak u skladu s Aktom o digitalnim uslugama, pružiti pravna sigurnost u pogledu postupovnih prava i obveza predmetnim trgovačkim društvima. To uključuje pravo stranaka da budu saslušane i da pristupe spisu, ali i nadzorne mjere Komisije koje mogu naložiti vrlo velikim internetskim platformama i vrlo velikim internetskim tražilicama da omoguće pristup svojim bazama podataka i algoritmima i postupcima koji se odnose na te baze podataka i algoritme.

Dodatne pojedinosti o Aktu o digitalnim uslugama dostupne su u ovom priopćenju za medije, na stranici s pitanjima i odgovorima te na stranici s informacijama.

Prethodna objava
Obrana demokracije: zaštita demokratske sfere EU-a od prikrivenog vanjskog uplitanja
Sljedeća objava
Hrvatska, Francuska i Poljska pridružuju se strateškim rezervama EU-a za kemijske, biološke i radiološke krize  
Izbornik