Dijalog Ognina Zlateva, voditelja Predstavništva Europske komisije u RH s mladima

Pozivamo vas na dijalog

Dijalog Ogniana Zlateva, voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, s mladima – studentima Sveučilišta u Slavonskom Brodu i učenicima slavonskobrodskih srednjih škola, predstavnicima udruga mladih / za mlade, savjeta mladih –  održat će se 9. lipnja 2021. godine, s počektom u 11.30 u Centru mladih, Starčevićeva 11, Slavonski Brod.

Ognian Zlatev će raspravljati s mladima o budućnosti Europe, odnosno uključivanju u konferenciju o budućnosti Europe, novim EU programima – Erasmus + i Europske snage solidarnosti 2021. – 2027, o mogućnostima koje novi programi nude i na koji način će pridonijeti jačanju kulture sudjelovanja mladih u donošenju odluka, posebno tijekom pandemije Covid, kao i o strategijama i aktivnostima koje je potrebno poduzeti kako bi se prepreke nastale tijekom krizne situacije pretvorile u prilike za novi početak.

Dijalog se održava povodom obilježavanja početka rada centra EUROPE DIRECT Slavonski Brod,  u sklopu nove generacije EUROPE DIRECT 2021. – 2025.  Organizator događanja je Europski dom Slavonski Brod u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

Dijalog voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ogniana Zlateva s mladima o njihovj ulozi u izgradnji budućnosti Europske unije jedan je od prvih događaja u Hrvatskoj u sklopu Konferencije o budućnosti Europe koja na europskoj razini koja omogućava svima, a posebno mladima, da podijele svoje ideje o nizu prioriteta i izazova i doprinesu oblikovanju  zajedničke europske budućnosti.

Tijekom Dijaloga bit će predstavljeni rezultati natječaja Budućnost je tvoja! i prikazna najatraktivnija videopitanja upućena Europskom parlamentu, Europskoj komisiji i Vijeću EU povodom Europskog tjedna mladih i aktivnog sudjelovanja na Konferenciji o budućnosti Europe.

Bit će predstavljena i webserija Eyes On EU – plathorma na kojoj su mladi iz nekoliko europskih zemalja predstavili svoje viđenje što je Europa postala i bezpredrasudno predlagati što ona mora postati da bi bila bolja, demokratskija, perspektivnija.

Sudionici Dijaloga s voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognianom Zlatevim saznati vode li novi programi računa o održivosti i kako potiču organizacije i pojedince da primjenjuju zelene prakse, je li Europa spremna za digitalno doba i kako će novi programi Erasmus + i Europske snage solidarnosti potaknuti digitalnu transformaciju, na koji način će pridonijeti oporavku naših društava nakon Covida i izgradnji otpornosti, te na koji način će  kroz Konferenciju o budućnosti moći oblikovati Europu … Tijekom dijaloga mladi će imati priliku pitati, predlagati svoje ideje i komentirati sve što ih interesira  u vezi njih.

Cilj Konferencije o budućnosti Europe je omogućiti građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma https://futureu.europa.eu/?locale=hr  na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, građani će moći sudjelovati i u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednaki broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata, te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjelovat će još 54 predstavnika Vijeća (dva mjesta za svaku državu članicu), tri člana Europske komisije, te predstavnici Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva. Inauguracija Konferencije o budućnosti Europe održana je u nedjelju, 9. svibnja, na Dan Europe u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Prethodna objava
EUROPSKI PARLAMENT ODOBRIO NOVI PROGRAM KREATIVNA EUROPA 2021. – 2027. VRIJEDAN GOTOVO 2,5 MILIJARDI EURA!
Sljedeća objava
Eyes On EU
Izbornik