Eyes On EU

 

Tijekom Dijaloga O. Zlateva s mladima o njihovoj ulozi u izradnjji buduće EU, prikazana je hrvatska epizoda, jedan od ukupno šest, webserijala Eyes on EU.

Eyes On EU višegodišnji je Erasmus projekt čiji je cilj zajedničko promišljanje europskog građanstva.

Projekt je započeo u travnju 2018. Provodi ga skupina mladih Europljana iz Eurasia Net-a, međunarodne nevladine organizacije za mobilnost sa sjedištem u Marseilleu, a kao partneri sudjeluju organizacije iz još 4 europske zemlje; Rumunjske, Grčke, Estonije i Europski dom Slavonski Brod, kao hrvatski predstavnik.

Ideja projekta “Eyes On EU” sastoji se u stvaranju web serije u obliku doku-drame. Ali što je web serija? Web serija je audiovizualni format između TV emisije i kratkog filma. Karakterizira je velika dostupnost, demokratizacija na internetu i savjetovanje mlade publike.

Ciljevi Eyes On EU projekta su: razvijati europsku svijest, poticati mlade ljude na izražavanje na europskoj razini kroz dijalog  s partnerskim institucijama, poticati raspravu o pitanjima poput građanstva i solidarnosti, osposobiti mlade za poduzetništvo te ih poticati na uključivanje u inovativne inicijative i projekte, stvoriti prostor za izražavanje i demokraciju, podržati, razviti i unaprijediti lokalne inicijative, te poboljšati europska partnerstva kroz mobilnost.

Očekivani rezultati projekta su: stvaranje multimedijske platforma s velikim potencijalom emitiranja na europskoj razini, treninzi za mlade o pisanju i snimanju web serija, multimedijskim i audiovizualnim tehnikama, stvaranje prostora za rasprave o interkulturalnosti i europskom građanstvu, povećanje vidljivosti i utjecaja mladih u institucionalnim i političkim odlukama, stvaranje demokratske rasprave među mladima i donositeljima politika te stvaranje mogućnosti mobilnosti za mlade.

Tijekom projekta održana je razmjena mladih u Marseilleu i nekoliko sastanaka u zemljama sudionicama, na kojima su mladiraspravljali o aktualnim europskim problemima, koji su im poslužili kao inspiracija za snimanje kratkih filmova. Tim Europskog doma Slavonski Brod / EDIC-a odlučio se pozabaviti problemom ravnopravnosti spolova prilikom zapošljavanja.

Tim Europskog doma Slavonski Brod je za snimanje kratkog filma naziva „Gender Equality“ okupio marljivu glumačku postavu, koju čine: Matej Safundžić, Luka Stilinović, Ena Chiara Teglović, Marika Stilinović, Silvio Stilinović, Bruno Maljik, Ivan Nekić, Luna Kunecki, Marina Cvijić, Stjepan Đaković i Roman Stičinski. Osim sjajne glumačke ekipe, snimanje filma ne bi bilo moguće bez vanjskih suradnika, koji su nam za snimanje ustupili svoje vrijeme, prostor i ideje: Slaven Saražin, Antun Balog, Gabriela Safundžić, Nika Rakić, Elodi Tijan, Caffe bar Rupa, Terzić bus, Alca d.o.o., Caffe bar Lutvinka i Caffe bar Imago. Ovom prilikom im se svima zahvaljujemo i veselimo se budućoj suradnji.

Završni sastanak održan je u Zagrebu uživo, ne kojem su prisustvovali predstavnici svih partnreskih organizacija, vrednovali rezultate projekta i dogovarali buduću suradnju (29. 5. – 2. 6.)

Web serija će biti prikazna na dva velika svjetska web festivala – u Seulu, glavnom gradu J. Koreje i Torontu, jer je dobro prošla u procesu selekcije.

Na ovom liku možete pogledati hrvatsku epizodu, ali i ostalih 5. https://youtu.be/3NJUWMs9DM0

 

 

 

Prethodna objava
Dijalog Ognina Zlateva, voditelja Predstavništva Europske komisije u RH s mladima
Sljedeća objava
Nagrada EGSO-a za civilno društvo 2021. posvećena klimatskom djelovanju: Posljednji poziv na podnošenje projekata
Izbornik