Imam mota!

Imam mota!

 

 

 

Najava natječaja (od 14. 4. do 5. 5. 23.)

Europska komisija proglasila je 2023. godinu Europskom godinom vještina. Tom prigodom Europe Direkt Slavonski Brod, koji djeluje pri Europskom domu Slavonski Brod, organizira međunarodni nagradni video natječaj Imam mota!, koji je otvoren do 5. svibnja!

Proteklih nekoliko godina obilježili su pandemija, rat u Ukrajini kojem se ne nazire kraj, poremećaji u opskrbnim lancima, gospodarska i energetska kriza, visoka inflacija i rast cijena, a unatoč svemu u tijeku je digitalna transformaciju i digitalizacija, okretanje prema klimatskoj neutralnosti i obnovljivim izvorima energije. Strukturiramo društvo oko umjetne inteligencije. Kakav nas svijet čeka u budućnosti? Futurolozi  suočavaju ljude, tvrtke i industrije s pitanjem: Kakav će biti svijet za pet ili deset godina, koja će biti njihova uloga i žele li i mogu li biti ključni dionici u društvu?

A vi? Što vi činite da biste osigurali svoje radno mjesto u budućnosti? Razmišljate li o svom budućem zanimanju? Hoće li ono biti potrebno u društvu za pet ili deset godina? Što ste učinili ili što biste brzo trebali činiti kako biste stekli vještine koje će vas učiniti potrebnim na novim, sve zahtjevnijim i brzoizmjenjivim tržištima rada? Imate li “mota”, vještine za posao koje će poslodavci vrednovati. Da vas na tržištu bude, najprije morate zamisliti budućnost, a potom početi raditi unatrag, početi raditi ‘jučer’. Počnite s povratkom u budućnost. Nemojte misliti da imate puno vremena i da možete ostaviti nešto za ‘sutra’, jer svakim danom svijet je sve drugačiji.

Kao društvo stavljamo tehnologiju u sve što ima predznak budućnosti, od letećih automobila do kiborga. Ne možemo ignorirati činjenicu da je u svijet ušetala umjetna inteligencija i da će neizbježno postati dio naših života.  Ostaje samo pitanje kako ćemo strukturirati društvo oko umjetne inteligencije. Ne trebate se bojati da će vam umjetna inteligencija uzeti posao. Oduzet će vam ga osoba koja će ja znati koristiti.

No, stvarne promjene su promjene u društvu – način na koji radimo i provodimo vrijeme, kako se ponašamo kao građani, kako nam se mijenjaju vrijednosni i politički prioriteti. Sve to ostavlja trag i mijenja svijet. Dakle, i izvan sfere tehnologije potrebne su razne vještine – znatiželja, mašta, kreativnost, opća empatija, ljudska povezanost, taktilni dijalog s drugom osobom, sposobnost osjetili dodir “drugoga” te prijenijeti energiju. To robot ne može ostvariti.

Kako sudjelovati u nagradnom natječaju?

  1. Ukoliko imate vještinu, mota u bilo kojem području ljudskih djelatnosti, predstavite je u kratkom videozapisu, u trajanju do 30 sekundi.
  2. Objavite videozapis na svome profilu na nekoj od društvenih mreža – Facebook, Instagram, YouTube ili Twitter.
  3. Pošaljite videozapis na edsb@gmail.com zajedno s vašom osobnim podatcima (ime, prezime, broj telefona I adresa), u vremenu od 14. travnja  do 5. svibnja i osvojite nagradu!
Prethodna objava
Mediji, prostor demokratske jednakosti – #percepcija vs #istina
Sljedeća objava
Novo izdanje Atlasa migracija omogućuje pristup podacima o migracijama
Izbornik