Novo izdanje Atlasa migracija omogućuje pristup podacima o migracijama

Komisijin Centar znanja o migracijama i demografiji danas objavljuje novo izdanje Atlasa migracija koji omogućuje pristup sveobuhvatnim i pouzdanim podacima o migracijskim kretanjima i trendovima diljem svijeta.

Ovogodišnji Atlas pokazuje da velika većina (91,6 %) ljudi u EU-u živi u zemlji čiji su državljani. Oko 3,1 % su građani EU-a koji žive u drugoj državi članici EU-a, a samo 5,3 % državljani su zemalja izvan EU-a. Odjeljak posvećen raseljavanju iz Ukrajine pokazuje utjecaj ruske agresije na migracijska kretanja u EU-u.

Atlas sadržava i informacije o ključnim temama povezanima s migracijama, uključujući broj osoba koje su migrirale, zemlju podrijetla i zemlju odredišta, broj osoba koje su podnijele zahtjev za azilom ili privremenom zaštitom u EU-u i ishod zahtjeva, kao i demografske značajke različitih zemalja.

Atlasom se nastoji poduprijeti donošenje politika na temelju dokaza, omogućiti istraživanje složenosti međunarodnih migracija i osporavanje dezinformacija činjenicama. Atlas objedinjuje usklađene i potvrđene podatke iz službenih međunarodnih izvora, uključujući Eurostat, u jedinstvenu bazu podataka, uz prikaz interaktivnih vizualizacija.

Atlas je interaktivni internetski alat koji pruža ažurirane podatke o migracijama u 27 država članica EU-a i 171 zemlji i teritoriju izvan EU-a. Osim u obliku internetskog alata Atlas je dostupan i kao tiskana knjiga. Više informacija dostupno je na internetu.

Prethodna objava
Imam mota!
Sljedeća objava
Videonatječaj Imam mota
Izbornik