Koronavirus: EU dodjeljuje 314 milijuna eura inovativnim poduzećima za borbu protiv virusa i potporu oporavku

Komisija je danas objavila da je u okviru Akceleratora, pilot programa Europskog vijeća za inovacije (EIC) dodijelila gotovo 166 milijuna eura poduzećima koja se bore protiv pandemije bolesti COVID-19, i to njih 36. Još će toliko drugih poduzeća koja će pridonijeti europskom planu oporavka primiti više od 148 milijuna eura. Time će ukupna ulaganja iz programa EU-a za istraživanja i inovacije Obzor 2020. u ovom krugu dosegnuti 314 milijuna eura.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Neizmjeran talent i revolucionarne ideje inovativnih europskih poduzeća ulijevaju nam nadu. Njihov će se potencijal ostvariti uz veću potporu Europskom vijeću za inovacije kako bismo se mogli bolje boriti protiv koronavirusa i poduprijeti naš oporavak. EIC je brzo odgovorio na krizu uzrokovanu bolešću COVID-19 te je pokazao agilnost i učinak financijskih sredstava EU-a.

Odabranih 36 poduzeća koja će doprinijeti borbi protiv koronavirusa radit će na pionirskim projektima, kao što su proširenje proizvodnje maramica za biološku dekontaminaciju, razvoj sustava za praćenje kvalitete ventilacije pacijenta u realnom vremenu, razvoj platforme za protutijela za liječenje teških slučajeva zaraze i mnogi drugi. Nadalje, 139 poduzeća koja se bore s koronavirusom i koja zbog proračunskih ograničenja nisu mogla dobiti financijska sredstva primila su novouvedeni pečat izvrsnosti u okviru odgovora na COVID-19 kao priznanje vrijednosti svojega prijedloga kako bi lakše privukla potporu iz drugih izvora financiranja.

Dodatnih 36 poduzeća koja će poduprijeti europski plan oporavka djelovat će u nizu sektora i projekata, koji uključuju, na primjer, razvoj jačih i viših stupova vjetroturbina izrađenih od drvenih modula, s potencijalom za znatno smanjenje troškova energije vjetra, sustav proizvodnje organskog gnojiva i rješenje utemeljeno na lancima blokova za održive prakse proizvođača u području recikliranja. Uz to, još je 679 pečata izvrsnosti dodijeljeno visokokvalitetnim prijedlozima koji su ispunili kriterije za financiranje EIC-a, ali se zbog ograničenog proračuna nisu mogli financirati.

Na pilot program EIC-a Akcelerator u ožujku se prijavilo gotovo 4000 novoosnovanih poduzeća te malih i srednjih poduzeća (MSP-ovi), od kojih je njih više od 1400 predložilo inovacije relevantne za pandemiju bolesti COVID-19. Zbog toga je ovom krugu financiranja nedavno dodijeljeno dodatnih 150 milijuna eura, čime je ukupni iznos dosegnuo više od 314 milijuna eura. Novoosnovana poduzeća i MSP-ovi odabrani za potporu su iz 16 zemalja, uključujući 12 država članica EU-a, Ujedinjenu Kraljevinu i 3 pridružene zemlje.

Kontekst

Od 314 milijuna eura dodijeljenih sredstava EIC-a, 174 milijuna eura bit će u obliku vlasničkih ulaganja. U okviru pilot programa EIC-a Akcelerator od njegova je uvođenja sredinom 2019. ponuđena mogućnost izravnih vlasničkih ulaganja u iznosu od najviše 15 milijuna eura, uz bespovratna sredstva u iznosu od najviše 2,5 milijuna eura. Dosad se prijavilo više od 10 000 novoosnovanih poduzeća i MSP-ova s ukupnim financijskim potrebama od više od 26 milijardi eura. Od 72 poduzeća kojima je danas dodijeljena potpora, njih 46 primit će potporu u obliku ulaganja u vlasnički kapital.

Vlasnička ulaganja podliježu dubinskoj analizi i njima će upravljati budući fond EIC-a, koji će aktivno tražiti suulagatelje. Poduzeća koja primaju potporu EIC-a mogu koristiti i široku paletu usluga podučavanja, mentorstva, savjetovanja i ubrzanja poslovanja. Te će se usluge prvi put nuditi poduzećima kojima je dodijeljen Pečat izvrsnosti u okviru odgovora na COVID-19.

Potpora EIC-a revolucionarnim idejama za borbu protiv koronavirusa dio je zajedničkih nastojanja EU-a za prevladavanje krize. Komisija je 4. svibnja bila domaćin donatorske konferencije za Globalni odgovor na koronavirus, na kojoj je dosad prikupljeno 9,8 milijardi eura. Komisija se na toj donatorskoj konferenciji obvezala izdvojiti 1,4 milijarde eura, od čega 1 milijardu eura iz programa Obzor 2020., a cilj joj je osigurati zajednički razvoj i univerzalnu primjenu dijagnostike, liječenja i cjepiva protiv koronavirusa. Komisija je krajem svibnja najavila sljedeće korake u okviru Globalnog odgovora na koronavirus, odnosno pokretanje nove kampanje s međunarodnom organizacijom za promicanje interesa Global Citizen, „Globalni cilj:zajedno za budućnost”, koja će kulminirati globalnim donatorskim sastankom na vrhu 27. lipnja.

Nadalje, Komisija je nedavno iznijela prijedlog za veliki europski plan oporavka. Kako bi oporavak svih država članica bio održiv, ravnomjeran, uključiv i pravedan, Komisija predlaže stvaranje novog instrumenta za oporavak pod nazivom Next Generation EU, kao dijela snažnog, modernog i poboljšanog dugoročnog proračuna EU-a. Kao dio instrumenta za oporavak Next Generation EU predlaže se povećanje proračuna Obzora Europa u iznosu od 13,5 milijardi eura, koje će se upotrijebiti za pružanje europske potpore istraživačkim i inovacijskim aktivnostima povezanima sa zdravljem i klimom, među ostalim, za revolucionarne inovacije novoosnovanih poduzeća i MSP-ova.

Više informacija možete pročitati ovdje

Prethodna objava
Državna potpora: Komisija odobrila potpore za energetski intenzivna poduzeća u Hrvatskoj
Sljedeća objava
Komisija otvorila prijave za 11. nagradu za pristupačnost grada
Izbornik