Poticanje inovativnih projekata u području čistih tehnologija

Komisija danas objavljuje prvi poziv na podnošenje prijedloga u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa na svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama.

03/07/2020

U okviru Inovacijskog fonda financirat će se napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Njime će se potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se utrti put klimatskoj neutralnosti i utvrditi vodeći položaj Europe u svijetu kad je riječ o tehnologijama.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Ovaj poziv na podnošenje prijedloga objavljuje se baš u pravi tren. EU će uložiti milijardu eura u perspektivne projekte koji su spremni za tržište, poput čistog vodika ili drugih niskougljičnih rješenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i kemikalija. Podupirat ćemo i skladištenje energije, mrežna rješenja te hvatanje i skladištenje ugljika. Ta velika ulaganja pridonijet će ponovnom pokretanju gospodarstva EU-a i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kojeg ćemo 2050. postići klimatsku neutralnost.

Kontekst
Svrha Inovacijskog fonda je dati pravi financijski poticaj poduzećima i javnim tijelima kako bi već sad ulagala u novu generaciju niskougljičnih tehnologija. Nadalje, poduzeća iz EU-a trebala bi iskoristiti prednost svoje uloge i postati vodeća tehnološka poduzeća na svjetskoj razini.
Inovacijskim fondom upravljat će Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA), a Europska investicijska banka pružat će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji još nisu posve spremni za provedbu.

Prethodna objava
Srpanjski paket o povredama: Cilj Komisije je potpuna, pravilna i pravodobna provedba prava EU-a u korist građana i poduzeća
Sljedeća objava
Koronavirus: Komisija i EIB osiguravaju 75 milijuna eura za CureVac za razvoj cjepiva
Izbornik