Proširenje EU-a: Zastupnici EP u potpunosti podupiru europsku budućnost zapadnog Balkana

U svojim izvješćima o procjeni napretka Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u posljednje dvije godine zastupnici u Europskom parlamentu upozoravaju da napredak tih zemalja u približavanju EU-u ovisi o trajnim, temeljitim i nepovratnim reformama u osnovnim područjima kao što su vladavina prava i učinkovito funkcioniranje demokratskih institucija.

Zastupnici također naglašavaju važnost jačanja borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala kao i dobrosusjedskih odnosa i regionalne suradnje.

Albanija

Zastupnici pozdravljaju jasnu stratešku usmjerenost i predanost Albanije integraciji zemlje u EU i pozivaju na službeni početak pristupnih pregovora bez daljnje odgode, nakon što Tirana u potpunosti ispuni uvjete koje je utvrdilo Europsko vijeće. Naglašavaju da će opći izbori za Albaniju 25. travnja 2021. biti ključni za konsolidaciju i obnovu procesa demokratskih postupaka te su upozorili da su slobodni i pošteni izbori ključni za proces integracije u EU.

Izvješće je usvojeno s 581 glasova za, 61 protiv i 45 suzdržanih.

Kosovo

Zastupnici pozivaju kosovsku i srpsku vladu da se suzdrže od bilo kakvog djelovanja kojim bi se moglo narušiti međusobno povjerenje. Zastupnici su ponovno upozorili da pet država članica još uvijek nije priznalo Kosovo te su ih pozvali da to učine ističući kako je neovisnost Kosova nepovratan proces. Smatraju da bi priznanje tih preostalih država članica EU-a bilo korisno za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, poboljšalo i konsolidiralo stabilnost regije te olakšalo integraciju obiju država u EU. Zastupnici također pozivaju Vijeće da hitno nastavi s uvođenjem bezviznog režima za građane Kosova.

Izvješće je usvojeno s 471 glasova za, 109 protiv i 104 suzdržanih.

Sjeverna Makedonija

U vezi sa Sjevernom Makedonijom zastupnici u Europskom parlamentu izjavili su da zemlja dosljedno napreduje i postojano provodi reforme EU-a. Stoga pozivaju na što skorije održavanje prve međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom koja bi označila formalni početak pristupnih pregovora s EU-om. Zastupnici žale što Bugarska i Sjeverna Makedonija još nisu postigle dogovor o otvorenim bilateralnim pitanjima i potiču ih da postignu kompromis oko akcijskog plana konkretnih mjera za rješavanje zastoja. Podsjećaju i na prethodne preporuke Europskog parlamenta u vezi s diskriminacijom građana koji se otvoreno izjašnjavaju kao Bugari i/ili bugarskog porijekla i žale jer nema napretka u provođenju tih preporuka.

 

Izvješće je usvojeno s  558 glasova za, 70 protiv i 59 suzdržanih.

Srbija

Zastupnici upozoravaju da su normalizacija odnosa Srbije i Kosova te istinsko poštovanje temeljnih prava ključni za određivanje brzine pregovora o pristupanju. Također izrazili su zabrinutost oko učinkovitog funkcioniranja novog parlamenta u kojem ne postoji oporba i čiju legitimnost oporbene stranke osporavaju. Zastupnici ponovno ističu važnost usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a te upozoravaju da Srbija trenutačno ima najnižu stopu usklađenosti u regiji. Zastupnici pozdravljaju napredak koji je Srbija postigla u razvoju funkcionalnog tržišnog gospodarstva i potiču vladu u Beogradu da nastavi sa strukturnim reformama u tom području.

Izvješće je usvojeno sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 suzdržanih.

Kontekst

Izvješća o proširenju odgovor su Europskog parlamenta na godišnja izvješća Komisije o zemljama kandidatkinjama i potencijalnim državama kandidatkinjama za pristupanje EU-u. Rezolucije usvojene na plenarnoj sjednici predstavljaju službeno stajalište Europskog parlamenta u pogledu odnosa EU-a s tim zemljama.

 

 

Prethodna objava
Active EU
Sljedeća objava
Predstavljanje europskih mreža i inicijativa
Izbornik