UDRUZI “VUKOVARSKI LEPTIRIĆI” URUČENO PRIZNANJE EUROPSKOG PARLAMENTA

Na prigodnoj svečanosti u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, udruzi „Vukovarski leptirići“ dodijeljena je nagrada “Europski građanin” za 2023. godinu. Priznanje kojim Europski parlament vrednuje rad na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva izvršnoj direktorici Udruge Maji Milidrag uručila je v.d. voditeljice Ureda Maja Ljubić Kutnjak. Uz čestitke dobitnicima, istaknula je kako su Europski parlament i EU institucije podržali niz inicijativa i zakona usmjerenih na aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u zajednici. “U tom kontekstu posebno ističem novu sveobuhvatnu strategija EU-a o pravima djeteta i europsko jamstvo za djecu”, kazala je Ljubić Kutnjak.

Predsjednica „Vukovarskih leptirića“ Viktorija Matin istaknula je kako nagrada pokazuje da se rad i trud Udruge cijeni i izvan granica Hrvatske. „Udruga od samog osnutka, pored toga što je nastojala osigurati i pružiti različite rehabilitacijske programe za djecu s teškoćama, svo vrijeme sudjeluje u javnom zagovaranju i mijenjanju javnih politika za dobrobit djece s teškoćama, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Tako je nastao i projekt #posebnakaoiti–Učinimo zajedno da poteškoće postanu mogućnosti! Kroz projekt smo nastavili s našom praksom te dodatno senzibilizirali javnost na poteškoće s kojima se susrećemo, ali i donositelje odluka na nacionalnoj i lokalnoj razini“, poručila je Matin.

Uoči svečane dodjele nagrade, održana je i rasprava o europskim inicijativama i zakonima o promicanju i zaštiti prava djece s poteškoćama u razvoju, s posebnim fokusom na stanje u Hrvatskoj. Uz predsjednicu udruge Matin, u raspravi su sudjelovali: Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Darijo Jurišić, zamjenik u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Margareta Mađerić je istaknula kako će Ministarstvo nastaviti podržavati rad Udruge te raditi na unaprjeđenju zakona i nacionalnih strateških dokumenata s ciljem kontinuiranog poboljšanja kvalitete života djece s teškoćama u razvoju i odraslih osoba s invaliditetom. „Briga o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom je prioritet Vlade Republike Hrvatske koja je u mandatu znatno proširila krug korisnika i povećala iznos naknada. Ukinut je dohodovni cenzus kao uvjet za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu, znatno je povećan iznos naknade roditeljima njegovateljima. Kontinuirano se širi mreža usluga u zajednici čime se izjednačavaju mogućnosti i postiže regionalna ravnomjernost u pružanju usluga“, ustvrdila je Mađerić.

Zamjenik Pravobraniteljice Darijo Jurišić istaknuo je kako je „kroz dugogodišnju suradnju s „Vukovarskim leptirićima“ upoznat sa značajnom ulogom koju imaju u svojoj zajednici zbog provođenja brojnih projekata, aktivnosti pružanja podrške i usluga usmjerenih na socijalno uključivanje te kontinuiranog aktualiziranja važnih tema. Neosiguravanje primjerene stručne podrške u smislu ranog poticanja razvoja i prevencije daljnjeg invaliditeta predstavlja nepoštivanje Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, jer se propušta osiguravanje odgovarajućeg ranog tretmana i sveobuhvatna psihosocijalna podrška djeci s teškoćama u razvoju. Sigurni smo kako će i ova nagrada Vukovarskim leptirićima biti poticaj za njihov budući rad, ali nadamo se i podsjetnik svim donositeljima odluka koliko je i danas značajna uloga udruga koje na sebe preuzimaju izazove pružanja podrške koja za djecu s teškoćama u razvoju još uvijek nije sustavno osigurana u dovoljnoj mjeri.“

Uoči panela, uvodno su se okupljenima obratili: potpredsjednica Europskog parlamenta Ewa Kopacz (videoporukom) te zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac.

Udruga „Vukovarski leptirići“
Udruga „Vukovarski leptirići“ osnovana je 2011. godine na inicijativu grupe roditelja djece s teškoćama u razvoju. Cilj je Udruge pomoći ravnopravnom uključivanju djece s teškoćama u razvoju u sve segmente društvenog života. Članovi Udruge vrlo su aktivni u prevenciji i borbi protiv diskriminacije s osnove zdravstvenog i socijalnog stanja. U tu svrhu organizirali su brojne prosvjede i javne rasprave te su svojim angažmanom doprinijeli promjenama javnih politika.

Nagrada „Europski građanin“
Nagrada „Europski građanin“ dodjeljuje se od 2008. godine za projekte koji jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a. Dosadašnji dobitnici u Hrvatskoj su: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.), Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.), humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.), udruga Transplant i Tvrtko Barun, kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.), Hrvatski ured za kreativnost i inovacije – HUKI (2018.), Savez izviđača Hrvatske s kampanjom Boranka (2020.), NeuroSplit za projekt With One Dream United (2021.) te projekt Fond 5.5 Zaklade Solidarna. U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Prethodna objava
Europska komisija utrostručit će žurno humanitarnu pomoć Gazi na više od 75 milijuna eura
Sljedeća objava
Mjere za jačanje prava građana EU-a
Izbornik