ACTIVE EU, Humani, solidarni i ujedinjeni – sjednica parlamenta mladih

Kako bi potaknuo mlade na sudjelovanje u aktivnom građanstvu, Europe Direct organizirao je zasjedanje Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda. Sjednica je održana 19. ožujka s početkom u 11,00 sati, u prostorijama Centra mladih, a nazočili su joj predstavnici Parlamenta mladih Slavonskog Broda i gosti – članovi Savjeta mladih BPŽ-a, Savjeta mladih Slavonskog Broda, Vijeće učenika Brodsko-posavske županije, organizacija civilnog društva koje rade s mladima i drugim iz Hrvatske I Slovenije.

Na zasjedanju Parlamenta mladih Slavonskog Broda raspravljalo se o sustavu civilne zaštite, odgovornom ponašanju u kriznim situacijama, zaštiti ljudskih prava i  najnovijima naporima EU da zaštiti demokratska načela I prakse na području cijele Europe.

Maja Kuzmić predstavila je projket Counter Euroscepticsm with your Vote, projekt u kojem sudjeluju zemlje s najmanjom razinim izlaznosti građana na EP izborima 2019.

Bižica Sedlić, u ime Europskog doma Slavonski Brod, govorila je o jednom od prioriteta EK za 2021. – Novi poticaj za europsku demokraciju i predstavila osnovne karakteristike aktivnog građanstva; iskustva i metode pomoću kojih se može povećati razina aktivnog sudjelovanja građana u svim demokratskim procesima. Predstavljajući Novi poticaj za europsku demokraciju, naglasila je kako građani EU-a trebaju imati veću ulogu u procesu donošenja odluka i utvrđivanju prioriteta. Najavila je održavanje konferencija o budućnosti Europe koje će omogućiti građanima da se izjasne o tome što smatraju važnim za EU.

Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije i načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, okupljenim je mladima govorio o sustavu civilne zaštite u kriznim situacijama i potaknuo ih na odgovorno ponašanje.

Nataša Kovačević iz Informativno-pravnog centra Slavonski Brod upoznala je mlade s ljudskim pravima tijekom raznih kriza i upozorila na problem ograničenja i kršenja ljudskih prava tijekom kriznih situacija, pogotovo prava jednokpravno obrazovanje, rad, kretanje, zdravlje, dostavu lijekova i drugih potrepština u udaljene ruralne krajeve.

Mirjana Matanović, ravnateljica Crvenog križa Slavonski Brod, naglasila je važnost humanosti i solidarnosti – vrijednosti koje se moraju njegovati i poticati za prevladavanje krize u kojoj se nalazimo. Ujedno, pozvala je mlade na aktivno uključivanje u njihove akcije.

Florijan Galić, predstavnik Vijeća mladih Brodsko-posavske županije govorio je o pravu mladih na objektivne, pravovremene i primijenjene informacije u kriznoj situaciji, o koristima digitalizacije i digitalnim alatima namijenjima mladima koje žele nastaviti školovanje ili se žele zaposliti.

 

Maja Kuzmić iz Europskog doma Slavonski Brod predstavila je projekte u kojima Europski dom Slavonski Brod sudjeluje – Youth Power, Connectivity, Go Pro – i pozvala mlade na suradnju I uključenost u projektne aktivnosti.

Nakon prezentacija, organizirane su dvije radionice za sudionike. Prava je bila debata na temu Active EU, a druga za članove Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda i zainteresirane koji su bili podijeljeni  u radne skupine koje su kreirale aktivnosti za obilježavanje europskih tjedana u svibnju 2021.

Okupljeni mladi ljudi informirani su o potrebi aktivnog ukljičivanja u sve oblike društvenog života u Europi kako bi pridonijeli izgradnje njezine bolje budućnosti, o važnosti njegovanja i pružanja europskih vrijednosti – humanosti i solidarnosti, posebno u kriznim vremenima, o važnosti privremenih mjera, ali i o važnosti njihovog kratkog trajanja, o očuvanju ljudskih prava u kriznim situacijama. Mlade ljude poticalo je da aktivno sudjeluju u svojoj zajednici I na takav način daju svoj doprinos u rješavanju brojnih izazova s kojima se cjelokupno društvo suočava.

Prethodna objava
Strateški plan za Obzor Europu
Sljedeća objava
Active EU
Izbornik