ŽENE EUROPE ZA BOLJI SVIJET

U organizaciji EuropE Directa Slavonski Brod i Europskog doma, u suradnji s Gimnazijom Matija Mesić i Gradskom knjižnicom Slavonski Brod, danas se održao prigodni program povodom Međunarodnog dana žena.

Tako su posjetitelji knjićnice I brodski srednjoškolci imali priliku saznati nešto novo o ženama koje su kroz povijest svojim znanjem, iskustvom, dobrotom i ljubavlju mijenjale svijet. Osim radionice i kratkog kviza, učenici su imali priliku i pogledati film „Žene mijenjaju svijet“, a cijeli susret je zaokružila izvedba Ženskog vokalnog ansambla „Viojlice“.

Na početku programa pozdravila nas je Maja Kuzmić, predstavnica Europskog doma Slavonski Brod, koja nam je istaknula neke vidljive razlike između žena i muškarca. Navela je da  čak i nakon stotina godina postoje nejednakosti na radnom mjestu, raspodjeli rukovodećih mjesta i plaćama, bez obzira na podjednako obrazovanje I radne sposobnosti. Žene su i dan danas u velikoj mjeri potlačene i proci brojna desetljeća da se izjednače u pravima s muškarcima, naglasila je M. Kuzmić.

Sudionici su se uključili u Kahoot kviz „Žene koje su mijenjale hrvatsku povijest“. Nakon kviza poslušali smo pjesmu “Dobre djevojke” u izvedbi Ženskog vokalnog ansambla Viojlice.  Sudionici događanja imali su prilike pogledali kratki film „Žene mijenjaju svijet“ koji su izradile učenice Gimnazije „Matija Mesić“, a  prikazao je koje žene I na koji način su zadužile voja svijet inovacijama, postignućina i podrškom ravnopravnosti spolova.

Kraj programa obilježen je “Ljudskom knjižnicom”, gdje su ljudi-knjige  pod mentorstvom profesorice Emire Miščančuk prisutnima pričali o znamenitim Europljankama koje su obilježile povijest.

Jedna od stvari koje su rečene  prije početka Ljudske knjižnice je da ukoliko želimo postići potpuno izjednačenje prava oba spola, ne smijemo zaboraviti i na prava muškaraca jer su usko povezana s pravima žena. Istaknut je dio govora Anne Hathaway pred Općom skupštinom UN-a u kojem je naglasila kako je potrebno muškarcima povećati prava kod korištenja roditeljskog dopusta. Time bi se, s jedne strane, ženama otvorila prilika da ne moraju birati između karijere i obitelji, a s druge strane bi se muškarcima omogućio dulji boravak s njihovom djecom te mnogo veća angažiranost u njihovom odgoju.

Princip ljudake knjižnice je jednostavan: knjige sjede za stolom i na sebi nose obilježbu na kojoj je ispisano ime knjige ili osobe koja će biti predstavljena.. Posjetitelji knjižnice mogu odabrati koju osobu žele poslušati, na temelju naslova kojeg su si ljudi-knjige sami dodijelili.  Volonteri (u ovom slučaju učenice gimnazije”Matija Mesić”) predstavljale su utjecajne žene, na primjer Jane Austen, princezu Dianu, Angelu Merkel, Josephine Baker i druge. Na ovaj način sudionici nisu posuđivali knjige, nego osobe koje su prepričavaju žvot i djelovanje utjecajnih eurposkih žena; tako smo imali priliku upoznati žene iz prošlosti koje su se borile za prava žena i poboljšale njihov status u društvu.

 

 

Prethodna objava
Održana konferencija „Nevidljivo lice energetskog siromaštva – ženska perspektiva” u Kući Europe
Sljedeća objava
Mediji, prostor demokratske jednakosti – #percepcija vs #istina
Izbornik